Oamenii din Orăștie au protestat, sătui de mirosul de dejecții de la fermele de porci. Primarul Ovidiu Bălan: „Peste 50.000 de persoane sunt afectate”

Aproape 170 de oameni din Orăștie au protestat astăzi, în fața Prefecturii Hunedoara, sătui de mirosul de dejecții de la fermele de porci care persistă la ei în oraș. Oamenii au făcut și o petiție cu 3.700 de semnături pe care au depus-o la instituțiile statului competente în a rezolva această problemă. Mirosul de dejecții vine, în primul rând, de la ferma din Turdaș, dar și de la o altă crescătorie de porci din zonă, susțin protestatarii. 

Printre protestatari s-a numărat și primarul municipiului Orăștie, Ovidiu Bălan. 

„Aceste mirosuri persistă de ani de zile în municipiul Orăștie. Nu este un demers politic, este un demers civic, la care au participat mai mulți cetățeni. Sunt aici în calitate de persoană fizică. Este un semnal de alarmă, tras către autoritățile statului să-și facă treaba, să respecte legislația. Nu vrem să închidem aceste ferme de animale, nu acesta este obiectivul nostru. Vrem ca instituțiile statului să găsească soluții, așa încât, acele deversări de dejecții care se fac pe terenurile din jurul Orăștiei, să fie încorporate în sol, ca să nu mai ajungă mirosul în localitate. Peste 50.000 de oameni sunt afectați de aceste mirosuri”, a declarat Ovidiu Bălan, primarul municipiului Orăștie.

Bălan a mai afirmat că mirosul de dejecții ajunge și în alte localități precum Simeria și Geoagiu. Acesta a mai spus că prima măsură ar trebui să vină de la Agenția pentru Protecția Mediului, care trebuie să impună respectarea legislației. Problema este că nu există norme legislative în baza cărora nivelul mirosurilor să poată fi măsurat, a mai precizat edilul. 

Oamenii care au participat la protest, susțin că duhoarea de dejecții a devenit extrem de deranjantă, mai ales în ultimul an. 

„Trebuie pusă ordine în lucruri. Cert este că aerul este irespirabil. Deschizi balconul și ai senzația că îți vine să vomiți. Înțeleg că este un operator economic care trebuie să aibă profit. Dar, suntem și noi cetățeni și trebuie să ni se respecte și nouă niște drepturi. De un an, mirosul de dejecții a devenit permanent”, a declarat Ionela Firidon. 

„Am buletin de București, dar vin în vacanțe la Orăștie, ca să respir aer curat, să am liniște și, de fapt, e un miros ce nu s-a mai pomenit în toată Europa cred. Ar fi timpul să se facă ceva și să se răspundă penal pentru toate aceste porcării, la propriu și la figurat”, a afirmat avocatul Pompiliu Bota (foto jos).

Protestatarii au fost invitați la Prefectura Hunedoara, la un dialog cu reprezentanți ai mai multor instituții. În urma discuțiilor, prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely, a declarat următoarele:

„Vom verifica respectarea codului de bune practici pe terenurile pe care se fac acele deversări de dejecții. După ce avem rezultatul evaluărilor, ne vom întâlni, din nou, cu reprezentanții instituțiilor competente, așa încât, să stabilim niște prevederi. În primul rând, cei de la fermă să aibă un program de deversări, foarte exact. Și, în al doilea rând, să se stabilească măsurile de încorporare în sol a materialului provenit de la exploatațiile de porcine”, a precizat prefectul județului Hunedoara. 

Petiția cu 3.700 de semnături strânse de la locuitorii municipiului Orăștie a fost depusă la Prefectura Hunedoara, dar va fi transmisă și la Ministerul Mediului, dar și la alte ministere care au atribuții în această problemă. 

 

Adauga comentariu