Moment special la Spitalul Județean de Urgență Deva. Lacrimi de bucurie pentru cea mai veche pacientă a Secției de Dializă

O pacientă a Secției de Dializa a fost suprinsă plăcut astăzi de echipa medicală. Marilena Coza a ajuns la 25 de ani de la momentul în care a început tratamentul cu hemodializă. Motiv pentru care medicii și asistentele din secție i-au oferit un certficiat de apreciere și un tort, pentru a marca acest moment special. 

„Marilena Coza este cea mai veche pacientă aflată în program de hemodializă. A ajuns la 25 de ani de când face acest tratament. Este o pacientă foarte disciplinată și îi dorim mulți, mulți ani în continuare, alături de noi, de ceilalți pacienți și de toți cei dragi”, a declarat Marcel Palamar, medicul șef al Secției de Dializă. 

Angajații secției își amintesc perioada de început în care Marilena Coza a devenit pacienta lor. Au fost momente grele, atât pentru ea cât și pentru familia ei, spune o asistentă medicală. 

„Mai întâi vreau să o felicit pe pacienta noastră, care-i cea mai veche. Eu lucrez aici de peste 21 de ani, când m-am angajat, ea avea deja dializa începută. Frecvența ședințelor de dializă este de trei pe săptămână, fiecare ședință durează 4 - 5 ore. Primii ani au fost grei sau foarte grei, pentru că avea copil mic. Insuficiența s-a declanșat la un interval destul de scurt după ce a născut. Primii ani au fost foarte dificili, însă ea a avut binecuvântarea lui Dumnezeu, pentru că a beneficiat de suportul emoțional al familiei. În primii ani, la fiecare ședință, venea însoțită de mama și de copilașul ei, care avea 4 - 5 ani. Au fost momente foarte grele pentru o mamă”, a relatat asistenta Lidia Banciu. 

Marilena Coza a reușit să treacă peste problemele de sănătate datorită echipei medicale de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Deva, oameni cărora le rămâne recunoscătoare și care i-au devenit ca o a doua familie. Surpiza pe care i-au pregătit-o astăzi, i-a adus lacrimi în ochi, lacrimi de bucurie a unui om care a primit a doua șansă la viață, grație tratamentului cu hemodializă. 

„A fost o surpriză foarte mare pentru mine. Colectivul secției m-a ajutat să ajung până aici, domnul doctor, asistentele, care sunt oameni minunați și devotați pentru bolnavi. Și datorită lor, domnului doctor, asistentelor și lui Dumnezeu am trecut cu bine acești 25 de ani. Sunt mamă și sunt bunica unui nepoțel de șapte luni”, a mărturisit Marilena Coza, printre lacrimi. 

Secția de Dializă a SJU din Deva a fost renovată și este dotată cu aparate de hemodializă noi. Acum, se așteaptă renovarea spațiului unde va fi instalată stația de tratare a apei. În total, la această secție sunt înregistrați 35 de pacienți pe hemodializă și trei pe dializă peritoneală. 

Echipa medicală de la Secția de Dializă a SJU Deva este formată din: medicul șef Marcel Palamar, medicii Marius Grec și Denisa Pop, asistenta șefă Mirela Faur, psihologul Anca Burlacu, asistentele Dana Avram, Hajnal Cherecheș, Monica Cireș, Livia Banciu, Cristina Silași, Gabriela Stoica și Ramona Ursales, infirmierele Dana Sâna, Cristina Bera, Antonela Scuipici, Lavinia Zgârdea, Adriana Sebesteyn, Simona Stega, stat. Andreea Barna, inginerul Horea Cojocaru și tehnicianul Adrian Ciapoș.

Insuficiența renală este afecțiunea în care rinichii își pierd, parțial sau complet, abilitatea de a funcționa normal. Această afecțiune este un pericol, deoarece apa, produșii catabolismului și substanțele toxice nu mai sunt eliminate de către rinichi, ci sunt reținute in organism. Deteriorarea funcției renale are loc treptat, de obicei de la câteva luni până la cațiva ani șși poate fi ameliorată doar cu ajutorul tratamentului de hemodializă. 

Adauga comentariu