Ministrul de Interne, Marcel Vela, despre numirea în poziția de șef de Cabinet a fostului șef al BCCO Alba: „Berbeceanu este un specialist în destructurarea rețelelor infracționale. Am nevoie de un consilier în acest domeniu”

Traian Berbeceanu, noul șef de cabinet al ministrului de Interne, este un specialist în destructurarea rețelelor infracționale, a afirmat ministrul de Interne, Marcel Vela, aseară, la B1 TV.

„Pentru că și dânsul, și consilierul inspectorului general de la IGPR, al domnului chestor Vasilescu, este domnul Antonescu, specialist de marcă în ceea ce înseamnă cercetarea criminologică, la fel și domnul Berbeceanu este un specialist în destructurarea rețelelor infracționale, să nu le zic mafiote. Am nevoie de un consilier în acest domeniu, pentru că eu, totuși, am făcut politică, administrație și management, dar nu sunt specialist în infracționalitate, iar atunci am nevoie în acest domeniu să mă consilieze cineva”, a afirmat Marcel Vela, în emisiunea „Bună, România!”, difuzată la B1 TV.

Întrebat dacă nu cumva este riscantă această numire, având în vedere că Traian Berbeceanu este anchetat într-un dosar, în care a fost achitat în primă instanță, Marcel Vela a răspuns: 

„Până la proba contrarie, dânsul este nevinovat, mai ales că este achitat și în primă instanță. Eu am încredere foarte mare și în justiția din România și cred că se va rezolva până la urmă într-o formă corectă și bună pentru Berbeceanu”.

Dosarul în care a fost implicat comisarul Traian Berbeceanu pe de o parte și doi procurori, respectiv un ofițer din cadrul DIICOT Alba Iulia, pe de altă parte, se judecă de mai mulți ani, din cauza complexității nemaiîntâlnite a cazului, peste 100 de martori fiind audiaţi de instanţă, la fond. Berbeceanu a fost acuzat de foștii săi colegi din DIICOT Alba Iulia de favorizarea infractorului, în timp ce acuzatorii fostului șef al BCCO erau la rândul lor acuzați de DNA de „represiune nedreaptă”, mai multe infracțiuni de fals și abuz în serviciu. Instanța a hotărât achitarea comisarului Traian Berbeceanu și condamnarea celor trei foști angajați ai DIICOT Alba Iulia. Fostul șef al DIICOT Alba Iulia, procurorul Ioan Mureșan, a fost condamnat la șapte ani cu executare, ofițerul Alin Muntean la patru ani cu executare, iar procurorul Sergiu Cean a primit trei ani cu executare. Decizia nu este definitivă.

Ministrul Afacerilor Interne a promis că, marți, structurile din subordinea sa vor realiza o nouă operațiune importantă în zona de luptă anti-mafia.

„Eu zic că, într-o lună de zile, ați văzut destul de multe lucruri. Dincolo de faptul că am organizat alegerile, am desecretizat raportul sau convorbirile. Și cu interlopi, să știți, sunt foarte multe acțiuni care există în fiecare zi în județe. Au fost destructurate rețele. Ce s-a văzut la televizor a fost mai mult partea spectaculoasă, cu armele de la Caraș-Severin, cu legăturile de azi (ieri - n.r) de la Arad și zona de vest dinspre graniță. Mâine (azi - n.r.) o să vedeți altele și mai spectaculoase”, a mai adăugat Marcel Vela.

Adauga comentariu