Mărturia medicului infecționist Carollina Radu, despre lupta cu boala cu o mie de fețe. „Am simțit că mă prăbușesc fizic și psihic. Am avut această senzație. Am plâns, am luat pumnul de leacuri și am mers mai departe”

Medicul infecționist Carollina Radu, de la Spitalul Municipal „dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, s-a aflat în linia întâi în lupta cu pandemia de Covid-19. Are 30 de ani de experiență profesională și zeci de mii de pacienți pe care i-a tratat. Însă, pentru momentele pe care le-a trăit în ultimele două luni, lângă pacienții infectați cu noul coronavirus, nu a găsit termene de comparație.

În primul rând, formele de manifestare ale bolii i-au luat prin surprindere pe medici. Apoi, volumul mare de muncă și rapiditatea cu care evolua boala, ducând la decesul pacientului în doar câteva ore.

Deși s-a spus inițial că e doar o gripă, realitatea a arătat că este o boală gravă, cu o contagiozitate extremă, pentru care nu există un tratament specific, explică medicul Carollina Radu.

„S-a spus că e doar o simplă gripă, poate un pic mai severă. S-a dovedit că este peste această afecțiune gripală. În sensul că, are o contagiozitate extremă, care a depășit-o pe cea a virusului gripal. Mai mult, modul fulminant în care a evoluat patologia este diferit, mai ales, la pacienți care aveau deja alte boli, precum diabet, boli cardiovasculare, obezitate, boli neoplazice, anemii severe. Deci, acești pacienți care eveau deja afecțiuni medicale severe au avut forme fulminante. Practic, s-a venit pe picioare și, în câteva ore sau zile, pacientul s-a stins. În cazul virusului gripal este un vaccin care te protejează. Este o boală controlabilă, prin prevenție. A venit pacientul, i-ai făcut testul de gripă, ai văzut că are gripă, i-ai dat tratamentul. Pentru această afecțiune (n.r. Covid-19), în primul rând, nu există tratament. Despre acest virus nu s-a știut cum se manifestă în formele clinice de boală, cum evoluează, contagiozitatea etc.. Aceasta a fost și este încă, o problemă de sănătate severă. Din fericire, în partea noastră, de Europa de Est, se pare că au intervenit mai multe mecanisme care au dus la o incidență mai redusă a bolii. Se pare că, vaccinarea BCG, așa cum am citit într-un studiu, ne protejează și este o șansă a noastră. În plus, genetic au fost fel și fel de explicații vizavi de genele pe care le avem. Din fericire, suntem mai bine, față de ceea ce se întâmplă în alte țări pecum Franța, Italia, Marea Britanie, unde e dezastru. În SUA e dezastru. Bine, ei nici nu au respectat măsurile de izolare”, susține medicul infecționist.

Un alt aspect care a pus lumea medicală în dificultate a fost că virusul SARS-COV-2 are o contagiozitate nemaiîntâlnită. La nicio altă boală infecțioasă nu s-a mai întâmplat ca zeci de cadre medicale de pe o secție sau pacienți să se infecteze. Prin urmare, măsurile de protecție și regulile care s-au impus în pandemia de Covid-19 au fost fără precedent.

„Ideea e că acest virus are o mare contagiozitate. Gândiți-vă că sunt, în Italia, sute de medici și asistente, infirmiere infectate. În Anglia la fel. De aceea am spus că are o contagiozitate extremă, o transmisibilitate extremă. Am avut nenumărate epidemii de gripă, nici mască nu ne-am pus, că nu a fost cazul. M-am vaccinat și nu mi-a fost frică. După 30 de ani Infecțioase am trecut prin N epidemii de gripă. Am avut gripă aviară, gripă porcină. Și nu îmi era frică, nici mască nu îmi puneam. Și nu am murit, chiar dacă am făcut forma de gripă. Medicii care au fost în reanimare au intubat pacientul, că se mai întâmplă să facă insuficiență respiratorie, dar nu a murit niciun medic de pe ATI. Nu s-a contaminat. De aceea vă și spun că SARS-COV-2 este un virus total necunoscut, cu o contagiozitate extremă. Nu am avut spitale sau secții întregi, sanatorii, cu zeci de oameni contaminați. Este ceva care ne scapă”, concluzionează Carollina Radu.

La Spitalul din Hunedoara au ajuns sute de pacienți cu Covid-19. La aproape fiecare dintre ei boala s-a manifestat diferit. Au fost persoane care au venit pentru alte afecțiuni, ulterior fiind diagnosticate cu infecția respiratorie. Au fost și pacienți care s-au stins după câteva ore de la internare. Iar rapiditatea cu care boala Covid-19 se agrava, a șocat cadrele medicale.

„Asta m-a șocat și ne șochează. Am primit pacienți cu forme ușoare sau forme medii de boală. Pacienți care s-au decompensat, repet, unii dintre ei în decurs de câteva ore. Mulți pacienți care au venit pe picioarele lor și, în decurs de câteva ore, până a doua zi, s-au decompensat. Ce a fost impresionant este că am avut și copii. Au fost trei copilași, cu forme ușoară de boală. Copiii au fost din focare familiale, cu expunere foarte mare, unde nu se știa care a fost primul care a adus virusul. (...) La începutul pandemiei, au fost pacienți care au venit pentru altă patologie și, în decursul unei săptămâni, cât au stat în spital, nu au avut niciun fel de manifestări de Covid. Ulterior, au schițat manifestări pulmonare pentru această boală. De aceea, încă o dată am mai spus, formele de manifestare și formele clinice de simptome sunt multiple. Se manifestă inclusiv forme de alergii, forme de manifestări cutanate, ca o urticare, forme de degerături etc.. Spuneau niște medici cercetători că, în contextul inflamației pe care o provoacă acest virus, sunt niște microtrombi care se formează și care afectează extremitățile. Apar, efectiv, la picioare sau la mâini, aspecte de degerătură. Apare o suferință multiplă de organe. De aceea spun că nu este încă ultimul cuvânt spus, vizavi de mecanismele patogenetice prin care virusul acționează. Pentru că virusul are enzime, toxine, pe care le pune în circulație. Generează un răspuns inflamator sistemic. Practic, provoacă o inflamație în toate organele, începând cu plămânul care e poarta de intrare, ulterior, generează o suferință multiplă de organe. Dacă plâmânul nu generează oxigen, în timp, apare decompensare cardiacă și, atunci, organele încep să cedeze. Agresiunea aceasta poate fi și simultană, depinde de încărcătura virală, depinde de terenul pe care se desfășoară infecția, de alte suferințe pe care le are pacientul. Dacă ai afecțiuni preexistente grave, nu ai cum să reziști, pentru că virusul nu se oprește. Se duce prin circulația sanguină în toate organele. Provoacă, inclusiv, forme de accidente vasculare. A venit un pacient, la Urgență, aparent cu ictus, cu pierderi de memorie, de conștiență, și-a pierdut echilibrul. Era ca și cum a suferit un accident vascular cerebral. Însă, la CT nu a fost nimic. A făcut formă severă, neurologică, și s-a stins. S-a recoltat proba pentru Covid și a fost pozitivă. I se mai spune boala cu o mie de fețe. Este o boală de interferență medicală, unde a fost nevoie de o echipă medicală multidisciplinară. Fiecare medic pe bucățica lui a tratat. Așa s-a acționat la cazurile grave”, explică medicul infecționist.

Lovindu-se de realitatea cruntă din spital, medicii se confurntă și cu un val de neîncredere în rândul populației. Sunt oameni care nu cred în existența bolii și pun totul pe seama unei conspirații care are ca scop controlul total asupra oamenilor. Pentru aceștia, medicul Carollina Radu are un mesaj tranșant: 

„Covid-19 încă nu și-a spus ultimul cuvânt. Ceea ce mă supără, este faptul că lumea nu crede în acest virus! Oameni buni, vorba unui medic, veniți și tratați pacienții! Veniți să vedeți cum mor! Voi, cei care nu credeți, haideți în locul nostru! Să vedeți cum se moare! Haideți să vedeți cum se moare! Sunt camere de luat vederi la Urgență. Haideți să vedeți ce se întâmplă în spital. Testele sunt teste. Cine își permite să facă așa o complicitate de sute și zeci de oameni. Haideți să fim serioși! Categoric, virusul există, boala există, este reală, este dramatică! Și nu este ultimul cuvânt pe care l-a spus. Această relaxare pe care am văzut-o, pe mine, mă siderează. Nu se poate așa ceva. Nu se poate să nu ții cont de nimeni și de oamenii care au murit.”

Medicul Carollina Radu ne-a mărturisit că a trecut prin clipe grele în ultimele două luni. A avut momente când a cedat fizic și psihic, iar următorul pas ar fi fost să plece unde o duceau ochii. A reușit să se reclădească și să meargă mai departe. Datoria profesională de medic, dar și compasiunea pentru semenii săi aflați în suferință au determinat-o să meargă mai departe.

„Eu nu am văzut, de 30 de ani, în spital la Hunedoara, o situație ca aceasta. Săteau ambulanțele cu pacienți la rând. Veneau din tot județul la Hunedoara. În 30 de ore, nu am văzut camera de gardă. Am avut un moment de epuizare fizică și psihică. Am simțit că mă prăbușesc fizic și psihic, dar ce să fac? Plec de nebună? Am o nebunie temporară și plec? Am avut această senzație. Ești depășit, nu mai faci față. Asta este, mă leagă, mă arestează, am fost nebună... Sau mă pun și plâng și îmi iau pumnul de leacuri? După ce am plâns și am făcut istericale, m-am pus și am mers mai departe. A fost un moment, vă rog să mă credeți, că nu am mai avut unul asemănător, de depășire fizică și psihică din cauza volumului de muncă uriaș și de cazuri dramatice. Am o colegă tânără, de specialitate. A făcut o gardă și la a doua a leșinat. Și-a chemat soțul de acasă, medic fiind, să o ajute. La 30 de ani, necum la aproape 60 de ani ai mei! Mă întrebam: cum fac față? Cum mă descurc până dimineață? Cum rezist fizic și psihic?”, mărturisește medicul infecționist. 

„Nu mi-e teamă de boli infecțioase. Dacă nu eram cu o astfel de gândire cerebrală, nu mă făceam infecționist. Nu la modul că nu am știut în ce mă bag. Am făcut stagiatura trei ani și am văzut meningoencefalite, hepatite fulminante, am văzut antrax, holeră. Câte cazuri nu am văzut. Despre HIV-SIDA am știut din facultate. Sunt medic și nu mi-e teamă că mă contaminez. Doamne ferește! (...) Ați văzut medici care au demisionat. Deci, nu tratăm nu facem nimic de frică să nu murim? Dar, ai depus un jurământ că faci bine! Profesia de medic este una vocațională. Ai fost primul expus în pandemii, epidemii de-a lungul vieții, nu numai de azi de mâine. Deci, ai știut în ce te bagi. Pacientul poate avea HIV-SIDA, lepră. Ce faci? Nu pui mâna pe om. Ei nu au nevoie de medici și de cadre medicale? Ești medic, îți asumi. Pentru asta sunt și sporuri. Fiecare specialitate medicală, că este chirurgie, urgență, pneumologie, are expunere la riscuri biologice. Încă o dată, ești pregătit și ești răsplătit. Dar să spui că nu te duci la pacienți și că îți dai demisia... Eu ca medic nu aș putea să fac așa ceva... Ca dovadă și singurul meu copil s-a făcut medic”, a mai punctat doctorița.

Criza de sănătate publică provocată de boala Covid-19 nu se va încheia aici, este de părere medicul Carollina Radu. Este posibil ca în toamnă să ne confruntăm cu un nou val de îmbolnăviri, care se vor suprapune și cu alte afecțiuni provocate de boli virale.

„După aceste măsuri de relaxare pe care populația nu le-a înțeles așa cum trebuie, cu siguranță va fi o reapariție a cazurilor. Al doilea vârf se estimează că va fi în toamnă, dar care, probabil, nu va fi sub acest aspect de epidemie, care să impună măsuri extreme de izolare. Fiecare virus are un ciclu și, întotdeauna, schimbarea de anotimpuri a dus la apariția unor epidemii. Marea problemă medicală, despre care toți medicii specialiști avertizează, va fi suprapunerea celor două virusuri: gripă și Covid. După mine va fi o incidență dramatică”, susține medicul infecționist.

De un profesionalism impecabil, medicul Carollina Radu se bucură de o apreciere unanimă în rândul pacienților. Cu dublă specializare de medic infecționist și endocrinolog, aceasta este cunoscută pentru modalitatea de a diagnostica pacienții, cu precizie, de la o simplă vedere. Își face meseria cu multă pasiune și spune că misiunea medicilor este de a face bine oamenilor. Cu toate acestea, este hotărâtă să se retragă din sistemul public de sănătate, unde a avut parte și de multe dezamăgiri, în perioada crizei de sănătate publică pe care o traversăm. Va rămâne să profeseze în privat, pentru pacienții care cred în ea și pe care nu i-a dezamăgit niciodată.

Adauga comentariu