Manevră mișelească a conducerii Consiliului Județean Hunedoara. Nunu Brilinsky, înlăturat de la administrarea cetății dacice Sarmizegetusa Regia. „Șutul în cur a fost dat”... după aproape trei decenii de sacrificii

De la începutul lunii iulie, Vladimir Brilinsky nu se mai ocupă de administrarea sitului arheologic Sarmizegetusa Regia. Deși, dorință și disponibilitate din partea sa există. Cu toate acestea, conducerea Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, în subordinea căruia se află monumentul istoric, nu a fost interesată să continue raporturile de muncă cu Brilinsky. 

Cum s-a ajuns aici? În noiembrie 2018, Vladimir Brilinsky a demisionat de pe postul de administrator al Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice (SPAMI) din cadrul CJ Hunedoara. Post pe care a fost angajat timp de șase ani, de la înființarea serviciului. 

 

Atunci, fostul administrator a dorit să tragă un semnal de alarmă vizavi de incompetența și lipsa de implicare a celor de la CJ în gestionarea problemelor de la Regia. Brilinsky a protestat timp de mai multe zile în fața instituției. Președintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, a fost cel care a dezamorsat situația tensionată și incomodă în care se aflau șefii județului. A scos batista albă și a clamat împăcarea, recunoscând meritele lui Brilinsky în administrarea cetății dacice și încercând să-l convingă să se întoarcă pe post. Fostul administrator a pus câteva condiții la întoarcere, o listă cu șapte măsuri urgente care trebuie luate pentru a salva Sarmizegetusa Regia de la degradare. A fost reangajat pe post cu detașare pe o perioadă de șase luni, detașare care putea fi prelungită. Însă, conducerea CJ nu a făcut-o. 

E de notorietate faptul că Nunu Brilinsky a fost omul care încă de la începutul anilor '90 a militat pentru corecta administrare a celui mai important monument antic din țară. În cele aproape trei decenii, și-a sacrificat totul, sănătate, timp, familie, resurse financiare pentru ca situația cetăților dacice să intre pe un făgaș normal... Acum, a fost dat la o parte, într-o liniște suspectă.

Contactat pe această temă, președintele Mircea Bobora a legat plecarea de pe post, de faptul că Brilinsky s-a pensionat, lăsând să se înțeleagă că a fost alegerea lui să plece. 

„De ce mă întrebi pe mine treaba asta? Întreabă SPAMI, pe vicepreședintele care se ocupă de acest serviciu (n. r. Sorin Vasilescu). Da, nu mai este. S-a pensionat. L-am mai ținut patru luni și după aceea s-a pensionat. Care-i problema?”, a declarat Mircea Bobora, președintele CJ Hunedoara, el însuși pensionar din anul 2017.  

Întrebat dacă plecarea lui Brilinsky e o pierdere pentru CJ, acesta a spus următoarele: „nu vorbesc de pierdere și nu-mi pune întrebări de genul acesta. Ți-am spus că s-a pensionat. L-am ținut patru luni după pensionare. După aceea s-a retras la pensie.”

Vicepreședintele CJ Hunedoara Sorin Vasilescu și șefa SPAMI, Eugenia Zgăvârdean, nu au putut fi contactați pe acest subiect. 

Deși șeful CJ Hunedoara leagă plecarea lui Brilinsky de momentul pensionării, acest lucru nu poate sta în picioare. Conform legii, fostul administrator putea să rămână pe post cel puțin încă doi ani, după pensionare. Mai ales că există disponibilitate din partea sa. 
Cheia problemei stă, se pare, în supărarea generată de protestul fostului administrator de la Regia, supărare prea mare pentru unii șefi politici din CJ. Pe lângă asta, faptul că Brilinsky a vorbit, pe bună dreptate, despre incompetență în gestionarea problemelor de la Regia, nu a putut fi trecut cu vederea. Așa că, expirarea celor șase luni de detașare a fost momentul oportun să se scape de un angajat incomod.  
Aceleași lucruri le spune însuși Brilinsky. Renunțarea la protest a fost o naivitate, iar șefii de la CJ l-au păcălit cu abilitate, pentru a dezamorsa conflictul, susține fostul administrator de la Regia.

„Oricând cineva va avea nevoie de mine atunci când este vorba de normalitate în cetățile dacilor voi răspunde afirmativ. Acum, o putere politică efemeră a spus pas, fără o strângere de mână, fără flori și fără șampanie. A spus pas și gata. Șutul în cur a fost dat. Maurul și-a făcut datoria, maurul poate să moară. Cel vizat de protestul meu din anul trecut, efemer purtător de titlu de vicepreședinte, nu a uitat afrontul și nu a iertat. Dacă stăteam supus, ghiocel sfios și purtător de tavă, privind la greșeli care vor costa ar fi fost bine pentru mine. Penibilul acestui sinistru personaj este unul evident și dacă el nu va fi adus pe drumul cel bun, greu se va putea repara ceea ce va strica. Poate mâine altă putere să spună altceva. Eu nu am culoare politică și nu voi avea. Voi rămâne totdeauna un soldat dac în slujba unei moșteniri, a noastre, a tuturor”, a mai spus Brilinsky.

Acesta a mai adăugat că le-a cerut celor de la CJ să-i prelungească raporturile de muncă pentru încă trei luni, pentru ca despărțirea de Regia să fie mai lentă. Răspunsul însă a fost un „NU” ferm. 

Sursa foto: replicahd.ro

Adauga comentariu