Imagini dezolante din Munții Parâng și Șureanu. Aproape 9.000 de arbori, doborâți de vânt

Aproape 9.000 de arbori din specia molid au fost doborâți în Munții Parâng și Șureanu de rafalele puternice de vânt care s-au înregistrat în ultimele zile. Suprafețele de pădure afectate de fenomenele meteo extreme sunt din fondul forestier al statului și însumează aproximativ 100 de hectare. Cea mai afectată zonă se află pe versanul vestic al Parângului, așa cum se vede și în imagini. 

Potrivit directorului Direcției Silvice Hunedoara, Radu Crișan, arborii doborâți de vânt vor fi valorificați, iar în locul lor vor fi plantați alții.

„Sunt în jur de 7.000 de metri cubi de masă lemnoasă, ceea ce înseamnă aproape 9.000 de arbori doborâți, grupat și disperasat. În sensul că, 2.000 de metri cubi de masă lemnoasă sunt concentrați pe opt hectare, iar restul de până la 7.000 de metri cubi sunt dispersați pe vreo 80 de hectare. Odată ce vremea ne va permite, în cel mai scurt timp posibil, noi inventariem tot lemnul doborât și, apoi, urmăm procedurile legale de scoatere la licitație și valorificare. Suprafețele de pădure afectate fac parte din Munții Parâng și Șureanu. Pe versantul vestic al Parângului Mic sunt opt hectare de pădure unde sunt aproximativ de 2.000 de metri cubi de lemn, cu arbori doborâi grupat, dar și 20 de hectare cu arbori căzuți dispersat. Diferența mare e în Șureanu, de aproximativ 65 de hectare afectate, cu un volum de 5.000 de metri cubi de masă lemnoasă. Noi avem obligația, conform Codului Silvic, ca după ce se recoltează masa lemnoasă, în maximum două sezoane de vegetație, să împădurim. Cel mai probabil, din ceea ce am făcut eu de când conduc Direcția Silvică, în următorul an după ce am recoltat masa lemnoasă am și împădurit. Nu am așteptat două sezoane. Dacă totul decurge normal și anul acesta se recoltează masa lemnoasă, în primăvara anului viitor, aș vrea și așa cred că e bine, să împădurim acolo”, a declarat Radu Crișan, directorul Direcției Silvice Hunedoara.

Adauga comentariu