Grefierii ameninţă cu greve dacă Parlamentul umblă la pensiile „speciale”. „Blocăm toată activitatea în instanţe şi parchete“

Personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor de judecată şi parchetelor de pe lângă acestea şi-au exprimat punctul de vedere cu privire la propunerile legislative aflate pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor privind abrogarea pensiilor special. Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, din care face parte şi Sindicatul Dreptatea Vrancea, a luat act de propunerile legislative aflate în discuţie marţi la Camera Deputaţilor, printre care şi abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate.

Comunicatul de presă a fost trimis către mass-media din județul Hunedoara de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Grefierii ameninţă că dacă se va întâmpla acest lucru vor avea loc masive mişcări de protest, care vor conduce până la blocarea totală a activităţii în instanţe şi parchete.

„Personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete beneficiază de dreptul de pensie de serviciu, iar nu pensie specială, în fapt, fiind vorba despre o pensie ocupaţională, astfel cum este denumită în Uniunea Europeană. Raţiunea acordării acestui drept este necesară, justificată şi legală, pensia de serviciu pentru personalul auxiliar a fost acordată ca o compensare pentru restrângerea unor drepturi şi libertăţi şi instituirea unor interdicţii şi incompatibilităţi prin statutul special care reglementează această categorie de personal, direct proporţional cu activităţile specifice funcţiei - personalul auxiliar de specialitate participă efectiv la înfăptuirea actului de justiţie alături de magistraţi. (...) Pensiile de serviciu sunt compuse din două elemente: pensie contributivă şi un supliment din partea statului, acordat ca o compensare pentru privarea de anumite drepturi şi libertăţi pe perioada în care persoana a desfăşurat activitatea supusă unui regim special de interdicţii şi incompatibilităţi. (...) Având în vedere că în plată, media salarială a personalului auxiliar de specialitate este de aproximativ 4500 lei, pensia de serviciu nu depăşeşte acest cuantum, aspect ce poate fi probat din datele Casei Naţionale de Pensii Publice, de unde rezultă că pensia medie a personalului auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete este de 4389 lei, un număr de 3849 beneficiari şi doar 2479 lei sunt suportaţi din Bugetul de stat. În plus, lunar, grefierilor li se reţin contribuţii către stat într-un cuantum de 57,5% din venitul brut realizat”, se arată într-un comunicat al Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial.

Grefierii spun că statul a mai mai fost împotriva lor şi în anul 2010, când s-a prevăzut abrogarea articolelor referitoare la dreptul la pensia de serviciu (până în 2015, când s-a revenit la situaţia anterioară), iar o nouă eliminare a pensiei de serviciu ar contraveni flagrant principiului predictibilităţii cadrului normativ şi privează această categorie profesională de o minimă stabilitate financiară pe termen scurt şi mediu.

File comunicat_abrogare_pensii_1.docx

Foto: arhivă
 

Adauga comentariu