(Galerie foto) ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI LA DEVA

Sute de oameni s-au strâns în centrul municipiului Deva la manifestările dedicate Zilei Naționale a României. Programul a debutat la 10.30 cu un serviciu religios oficiat de un sobor de preoți.
Primarul municipiului Deva, Florin Oancea, a deschis seria alocuțiunilor oficialilor cu un discurs în care a vorbit despre importanța momentului istoric din 1918. 
„Se împlineşte un veac de la Marea Adunare Naţională a poporului român, care a hotărât definitiv asupra sorţii noastre viitoare, ca naţiune. Au trecut 100 de ani de când 100.000 de oameni adunaţi la Alba-Iulia au decis că România nu putea fi întreagă fără Transilvania. Printre ei, s-au aflat şi cei 45 de delegaţi aleşi şi supleanţi ai Cercului de la Deva – bărbaţi, bătrâni şi tineri, învăţători, avocaţi, preoţi şi ţărani. 1 Decembrie este sărbătoarea visului împlinit al românilor. Dar înainte de toate, este ziua în care trebuie să fim conştienţi că istoria este lucrul cel mai important pe care îl avem. Şi dacă ne preţuim istoria, astăzi, la cea mai mare sărbătoare a românilor de pretutindeni, să purtăm în suflet amintirea celor care ne-au unit pe veşnicie într-un singur şi nedespăriţit stat naţional”, a spus primarul Devei. 
Președintele Consiliului Județean, Mircea Bobora, a subliniat rolul pe care hunedorenii l-au avut la înfăptuirea Marii Uniri, atât ca delegați oficiali cât și ca oameni simpli care au mers în număr mare la Alba Iulia. 
Ceremonia oficială a continuat cu cel mai așteptat moment - parada militară. Pe muzica Fanfarei din Petreşti, judeţul Alba, au defilat detaşamente ale Batalionului 53 Geniu „Scorilo” Deva, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Decebal" Hunedoara, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara” al judeţului Hunedoara, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara, Direcţiei Judeţene de Informaţii Hunedoara, Poliţiei Locale Deva, Serviciului Public Judeţean Salvamont, Serviciului Judeţean de Ambulanţă Hunedoara și voluntari de la Crucea Roșie Hunedoara.

Programul manifestărilor dedicate Zilei de 1 Decembrie a continuat în Piața Unirii, cu un recital de melodii patriotice susținut de artiști hunedoreni. 


La ora 16:30, tot în Piaţa Unirii, va avea loc un spectacol folcloric organizat de Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva. 
Evenimentele dedicate Zilei Naţionale a României vor culmina cu aprinderea iluminatului festiv de sărbători (ora 17:30) şi cu un spectaculos foc de artificii (ora 20:30).

 

Adauga comentariu