(FOTO+VIDEO) Val de incendii de vegetaţie uscată în judeţul Hunedoara. La Bozeș, focul a ajuns până aproape de locuințele oamenilor

Peste 100 de hectare de vegetație uscată și litieră de pădure au fost mistuite de flăcări, la sfârșitul acestei săptămâni. Cele mai puternice incendii au avut loc în Bozeș, localitate aparținătoare de orașul Geoagiu și Ciungani, comuna Vața de Jos. La Bozeș, a existat pericolul ca flăcările să ajungă aproape de casele oamenilor, între focarele de vegetație uscată și locuințele acestora fiind o pădure de conifere. Zeci de pompieri cu autospeciale de stingere a incendiilor, localnici și voluntari s-au luptat ore întregi pentru a limita arderile. 

„Zeci de pompieri ai Detaşamentelor Deva, Hunedoara, Orăştie, Petroşani, ai Secţiei Ilia şi Staţiei Brad au acţionat, în acest sfârşit de săptămână, cu 19 mijloace tehnice pentru stingerea a 16 incendii de vegetaţie uscată, ce s-au extins la peste 130 de hectare de teren, dintre care 18 hectare au fost litieră de pădure. Un incendiu de vegetaţie uscată şi litieră de pădure produs pe raza localităţii Ciungani a fost ţinut cu greu sub control de pompierii brădeni. De asemenea, 60 de hectare de mărăciniş de la marginea pădurii din localitatea Bozeș au fost afectate de incendiu. Pompierii au reuşit să limiteze propagarea arderii la fondul forestier în ciuda terenului accidentat şi a vântului ce a favorizat avansarea flăcărilor. Reamintim că fermierii sau proprietarii de terenuri care utilizează focul deschis pentru curăţarea terenurilor riscă amenzi de până la 2.000 de lei şi sistarea subvenţiilor din partea APIA”, a declarat Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara. Aceasta a mai precizat că pompierii fac apel la responsabilitatea oamenilor să renunțe să dea foc la vegetația uscată, riscând să provoace incendii greu de controlat. 

 

Adauga comentariu