(FOTO+VIDEO) Lucrările la tunelul feroviar de la Turdaș sunt aproape de final. De ce a fost întârziat proiectul cu doi ani

Tunelul feroviar din zona localității Turdaș, de pe linia de cale ferată de mare viteză Simeria – Curtici, a fost finalizat. Constructorul lucrează acum la amenajarea și consolidarea gurilor de intrare în galeria feroviară. Trenurile vor putea circula pe acest segment cu o viteză de 160 de km/h.

 

În total, proiectul realizat de SC Arcada Company SA Galați are o lungime de 2.500 de metri și presupune două zone de consolidare (la intrare și la ieșire) și tunelul propriu-zis, cu o lungime de 800 de metri.

Galeria feroviară a fost construită printr-o metodă inedită, aceea de cut&cover (trad. săpat și acoperit), care a mai fost aplicată în România, dar nu pe o distanță atât de mare, cu linie dublă de cale ferată, susține șeful de proiect Liviu Trenchea.

Lucrările au început în 2015 și trebuiau încheiate în 2017. Întârzierea de aproape doi ani a fost cauzată de o conductă de gaz care intersecta viitorul traseu feroviar și care a fost relocată abia de o săptămână.

„Din punct de vedere organizatoric, am întâmpinat probleme cu țeava de gaz, care intersecta noul traseu. De aceea, nu am început lucrările dinspre Simeria spre Orăștie, ci le-am început invers, din amonte. Din această cauză, am întâmpinat o serie de probleme, pentru că apele veneau peste noi și a trebuit să le pompăm în permanență. Ceea ce a dus și la creșterea costurilor. Asta a fost cea mai dificilă parte a proiectului”, a precizat Liviu Trenchea (foto jos).

În prezent, constructorul lucrează în zona în care s-a aflat conducta de gaz. 

Directorul de proiect a mai explicat și de ce a fost nevoie de construirea tunelului și nu s-a mers pe traseul vechii linii de cale ferată Orăștie – Simeria.

„S-a ales această variantă pentru că nu se putea merge pe același traseu, având în vedere că proiectul a fost făcut ca să se asigure o viteză de circulație de 160km/h. Asta implică o modificare substanțială de traseu, fiindcă trenul se comportă altfel față de o mașină, are nevoie de o anumită declivitate, de o anumită înscriere în curbă. Și, automat, modificările acestea erau necesare, deoarece pe vechiul traseu, paralel cu noua construcție, existau curbe foarte strânse și nu s-ar fi putut în niciun caz să se asigure viteza de 160 de km/h”, a spus Liviu Trenchea.

Cel mai târziu, în primăvara anului 2020, segmentul feroviar de 2.500 de metri va fi finalizat complet.

„Noi facem totul, mai puțin calea de rulare și electrificarea, lucrări care vor fi executate de alte firme. Tunelul prorpiu-zis este terminat 100%, structura de rezistență este finalizată integral, mai urmează de pus căile de rulare și electricitatea. Tot proiectul va fi gata la sfârșitul acestui an, ori în primăvara anului viitor. Este primul tunel feroviar construit în România, după Revoluție, de o firmă românească”, a conchis șeful de proiect.

Tunelul este parte integrantă a viitoarei magistrale de cale ferată de mare viteză - Coridorul IV Pan-European, care va lega Constanţa de Arad şi de mai multe capitale europene.

Construirea tunelului a constat în excavarea solului, în trepte, realizarea platformelor pentru execuţia pereţilor, a grinzilor, a pereţilor mulaţi, realizarea picioarelor, a boltei şi turnarea betonului de umplutură şi în final refacerea terenului dinaintea tunelului. Pereţii mulaţi ai tunelului vor împiedica pătrunderea apelor în interior, iar noul tunel este dotat cu un sistem modern de colectare şi evacuare a apei pluviale.

 

Adauga comentariu