(FOTO-VIDEO) Inovație absolută, la Petreni, în județul Hunedoara. S-a „inventat” DRUMUL comunal CARE MUTĂ SINGUR MAȘINILE!

Inovație absolută, la Petreni. În satul din comuna Băcia s-a „inventat” drumul care mută singur mașinile. Chiar și chinezii ar fi invidioși pe oamenii de aici, care, în timp ce se află în case, se trezesc cu autoturismele mutate. Stop! Nu mai visați! 

Mașinile oamenilor din Petreni sunt mutate, peste noapte, acolo unde vrea drumul. Și asta pentru că atât de prost este, încât autoturismele parcate, pur și simplu, ajung în gardurile de pe marginea „șoselei”. Un drum de țară, acoperit cu lut, care atunci când plouă se transformă în alunecuș. Sanie! Nămol! Mlaștină! 

Este vorba despre drumul comunal care leagă satul Petreni de Totia. Dintotdeauna, drumul acesta a fost un drum de țară, dar niciodată nu a fost în acest hal. Puținii oameni care stau în zonă sunt disperați, pentru că, dacă plouă puțin mai tare, drumul nu mai este practicabil. În urmă cu câteva zile, o căruță trasă de cai a rămas blocată în nămolul galben. 

„Drumul acesta era rău și înainte, dar acum este impracticabil! Au băgat canalizarea, l-au făcut varză tot, dintr-un capăt într-altul. După ce au băgat țevile, pământul pe care l-au pus sub țevi, acesta galben, moale, care este pentru așa ceva - ca să fie ca o pernă pentru țevi -, l-au pus și deasupra. Acesta nu este pământ pentru drum! Acesta, când plouă afară, se face lut! În plus, pe drum sunt gropi extrem de mari, una dintre ele are cam un metru în diametru, și adâncă de o jumătate de metru. Pământul lucrează, nu a fost compactat bine, și el, la fiecare ploaie se mișcă și lucrează. De ceva timp, nimeni nu mai lucrează acolo, nu au venit să mai vadă ce se întâmplă cu drumul”, spune Constantin Zavilla, unul dintre localnicii din Petreni. 

Omul povestește că, într-o noapte, a parcat mașina în fața casei, iar dimineață a găsit-o, pur și simplu, în gardul vecinului. Totul pentru că afară a plouat, mașina era parcată în pantă, iar drumul s-a transformat într-o mlaștină. 

„La primărie am fost și tot asta ne-au zis: au finanțare europeană, că o să facă drumul cândva... Până când îl vor face cândva, partea cu reparațiile nu există pentru ei, pentru a nu ne rupe mașinile și gura. Într-o noapte, am parcat mașina în fața casei, a plouat, pământul s-a făcut lut și mașina a luat-o pur și simplu la vale, fiind un pic de pantă. I-a rupt gardul vecinului meu. De la noroiul care s-a făcut! Nu se poate așa ceva!”, mai spune Constantin Zavilla.

Contactat de „Ziar de Hunedoara”, primarul comunei Băcia spune că nu știe de nicio sesizare a oamenilor care sunt obligați să treacă prin noroaie pentru a ajunge acasă. Edilul Florin Alba susține că în zonă s-a introdus canalizarea și acesta este motivul pentru care drumul arată așa. 

„Se sapă șanțuri, se bagă rețelele de canalizare, drumul nu a fost pietruit, este un drum de câmp... e normal să fie, până când se încheie lucrările. E un proiect pe AFIR de canalizare, în satele Totia Mare, Totia Mică și trei capeți în Petreni și unul în Băcia, dar și stația de epurare de la Tâmpa de reabilitat și redimensionat. Acolo s-a băgat pământul care s-a scos, doar nu o să pot să aduc pământul din altă parte. Eu chiar nu am nicio sesizare, nu știu ce oameni v-au sesizat, dar, mă rog, eu v-am spus despre lucrările de acolo”, susține primarul comunei Băcia, Florin Alba. 

Totuși, oamenii au sesizat administrația locală. Au fost și la primărie, lucru care însă nu îl pot dovedi. Dar, în schimb, au o dovadă pentru faptul că au anunțat autoritățile despre situația în care se află. Când îi spunem că știm că au sesizat primăria și pe facebook, edilul pare că își amintește. 

 

„La mine nu au fost... Au scris pe pagina de facebook, dar la mine nu a ajuns nicio sesizare, nici verbală, nici în scris. În momentul în care se termină lucrările, se va face și drumul. Pentru acel drum este depus proiect pentru asfaltare de la Petreni, până la Totia. Dar, peste noapte, așa cum vor unii să facem, nu putem. De o viață, drumul acela este tot așa. Acum s-a băgat apa, s-a băgat canalizarea, este proiect pentru asfaltare, dar peste noapte nu se poate face. Cel puțin, eu nu pot să le fac peste noapte. Când se va finaliza proiectul de canalizare, drumul va fi pietruit și se va asfalta”, spune Florin Alba.

Iată cum arată drumul din Petreni, care duce în satul Totia, pe care sunt obligați oamenii să-l parcurgă în fiecare zi, cu speranța în suflet că nu va ploua.

 

Adauga comentariu