(FOTO-VIDEO) Hunedoara, județul parcă blestemat din vestul țării. Investiții suspendate sau blocate, țin zona pe loc. Azi, proiectul de aproape 40 de milioane de euro de la Sântuhalm, lăsat momentan în așteptare

Județul Hunedoara pare a fi singurul județ din vestul țării care nu progresează. Nicio mare investiție nu s-a făcut în ultimii ani, deși, lângă noi, totul „înflorește”. La vecinii noștri, cei din județul Alba, investitorii vin rând pe rând. Și nu mai pleacă. În Timiș și Arad, lucrurile stau la fel, de mulți ani. În Hunedoara, doar speranțe care, odată cu trecerea timpului, se transformă în dezamăgiri. 

Stoparea investiției Bosch este una dintre dezamăgiri și reprezintă cea mai mare pierdere pentru județul Hunedoara, din acest an. O investiție de peste 100 de milioane de euro nu va mai fi realizată, în contextul în care zona avea mare nevoie de acest proiect și de cele 700 de locurile de muncă pe care acesta le oferea.

O altă speranță transformată în dezamăgire, cel puțin pentru moment, este investiția de la Sântuhalm, care ar fi trebuit să găzduiască centru logistic regional al lanţului de hipermarketuri Carrefour, dar şi hale industriale. La începutul anului 2019, investiția de aproximativ 40 de milioane de euro demara. Un şantier uriaş se dezvolta în zona Sântuhalm a municipiului Deva, în apropiere de fabrica Macon. Rând pe rând, constructorii au ridicat „scheletul” halelor, dar totul s-a oprit la un moment dat. Constructorii centrului logistic au fost reclamaţi că au demontat ilegal o conductă de apă. De asemenea, au început lucrările fără a avea autorizaţiile de construire necesare şi fără ca municipalitatea din Deva să adopte Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru amplasament. Lucrările au fost sistate, iar acum se fac demersurile legale pentru ca investiția să poată să continue. 

Potrivit primarului municipiului Deva, „hârtiile” sunt acum la Consiliul Județean Hunedoara, pentru avizul arhitectului-șef al județului. În baza acestuia, PUZ-ul va fi introdus pe ordinea de zi a Consiliului Local, iar apoi investitorul va putea să depună documentele pentru autorizația de construire. Lucrările ar putea fi reîncepute în primăvara lui 2020. 

„Investiția se va debloca. Arhitectul-șef al municipiului a dat avizul, s-au trimis documentele la Consiliul Județean pentru viza arhitectului-șef al județului și pe urmă e deblocată. După acest aviz de la Consiliul Județean se introduce pe ordinea de zi PUZ-ul, după care depun din nou actele pentru obținerea autorizației de construire. Va mai dura câteva luni. Eu am avut o discuție la prefect, pentru că investitorul a solicitat o întrevedere, a venit la Deva, am mers la prefect, și el (investitorul - n.r.) a spus că vrea să continue investiția. Au obținut toate avizele, 22 de avize, iar acum e doar pe plan local totul. 99,99% vor începe lucrările, probabil că în primăvară”, a declarat pentru „Ziar de Hunedoara” primarul Devei, Florin Oancea.

Investiția ar trebui să genereze peste 300 de locuri de muncă este realizată de compania belgiană WDP.

Adauga comentariu