Florin Oancea, un an de mandat în fruntea administrației locale din Deva

Primarul Devei, Florin Oancea, a susținut în această dimineață o conferință de presă, la un an de la depunerea jurământului. Oancea a prezentat pe parcursul a mai bine de o oră toate reușitele administrației locale, dar și punctele slabe. A fost un an al încercărilor, al provocărilor și un an al crizelor, este de părere primarul Devei. 

„A trecut un an de mandat, ceea ce în administrație este foarte puțin. Timpul este scurt. Efectele se vor vedea în 2019, în 2020, și ce o vrea Dumnezeu pe mai departe. Transportul public local a fost cea mai grea provocare, și mă bucur că m-a ajutat Dumnezeu și am trecut cu bine peste ea. A fost chiar un moment de cumpănă și nu aș vrea să fi fost nimeni în situația mea și în pielea mea atunci. Ce puteam să le explic devenilor, când un oraș a rămas fără transport local? Că nu sunt de vină... Bun, dar problema aceea nu îi interesa pe deveni. dacă nu o rezolvam o lună sau două, acum aveam mari probleme. Am rezolvat-o în cinci zile, și eu cred că devenii și-au dat seama că îmi place ce fac, că pot să fac multe lucruri, dar îi rog să aibe în continuare răbdare, pentru că lucrurile nu se pot face de pe o zi pe alta”, a declarat Florin Oancea.

Problema transportului local a fost una spinoasă pentru administrația locală. După ce a renunțat la contractul pe care îl avea cu Tirius Transtur, în urma crizei din luna septembrie, când un întreg oraș a rămas fără transport local, primăria a închiriat autobuze de la administrația din Timișoara. Contractul de închiriere expiră la finalul acestui an, iar până ce vor veni autobuzele electrice - pe fonduri europene - edilul spune că Deva va beneficia de un transport și mai de calitate decât cel de acum. Astfel, vor fi cumpărate prin licitație autobuze și microbuze second-hand, dar care trebuie să îndeplinească anumite condiții: să fie Euro 5 și să aibe kilometri puțini la bord.

„În perioada următoare - dar când spun perioada următoare mă refer la doi, trei ani, nu mâine și nici întâi ianuarie - în Deva, vor opera autobuze și microbuze electrice. Ce fac devenii până atunci? Au nevoie de o calitate cât mai bună! Suntem într-o procedură în derulare pentru achiziționarea a 12 autobuze și cinci microbuze, dar ceea ce m-a preocupat pe mine a fost următorul lucru: până când se va implementa proiectul pe fonduri europene și devenii se vor putea bucura de acele autobuze electrice, din luna ianuarie va trebui să trecem la o altă calitate a transportului public local, prin autobuze mai bune decât cele care rulează acum în Deva. În caietul de sarcini am insistat să se treacă niște condiții: autobuze Euro 5 și maxim 400.000 de km. Ceea ce pentru un autobuz înseamnă foarte puțin, pentru că cele care circulau până acum aveau toate peste un milion de km la bord. Procedura se va încheia în 5 decembrie, contractul va fi semnat în cursul lunii decembrie, iar din luna ianuarie autobuzele și microbuzele vor fi pe trasee”, a mai spus Oancea. 

Potrivit primarului, tot până la sfârșitul acestui an, vor fi depuse toate proiectele pe fonduri europene, pentru toți banii alocați de ADR Vest Devei.

„Mi-aș fi dorit să avem proiecte mult mai ample, cu o valoare mult mai mare, dar din păcate nu se mai poate întâmpla. Intenția mea și eforturile colegilor mei s-au îndreptat înspre proiectele pe care le avem în derulare, pentru ca aceste proiecte să fie depuse la timp, și astfel să nu pierdem fondurile europene. Până în data de 31 decembrie vom depune proiectul de mobilitate urbană, în valoare de 24 de milioane de euro, care cuprinde mai multe proiecte: transportul public local, piste de biciclete, zona pietonală de la Piața Unirii și până la Prefectură, și zona dintre Casa de Cultură până la Poșta Veche. Din cele 23 de proiecte pe fonduri europene, la șapte proiecte avem semnate contractele de finanțare, diferența urmând să o semnăm până în primăvara anului 2019.Până acum am semnat contracte de peste 5 milioane de euro, diferența de 24 de milioane de euro o vom semna până la finalului lunii decembrie”, a declarat edilul.

Într-un an, din bugetul local, s-a turnat covor asfaltic pe 22 de străzi din municipiul Deva, iar iluminatul stradal a fost modernizat cu becuri led în proporție de aproximativ 40 %.

„Decât să peticim, am preferat să reasfaltăm toate aceste străzi. Pe partea de iluminat public, am preferat să facem o investiție care s-a ridicat, până acum, la peste 3 milioane de lei, pentru înlocuirea corpurilor de iluminat, cu corpuri pe LED. Acestea au mai multe avantaje, dar poate cel mai  important este că facturile se reduc între 30 și 50 la sută. Până astăzi, aproximativ 40 % din străzile din municipiul Deva au fost înlocuite corpurile de iluminat. Vom continua și anul viitor, iar în cursul anului viitor vom finaliza acest proces, pentru ca toate străzile din Deva, inclusiv în satele aparținătoare”, a mai spus Florin Oancea.

 

 

Adauga comentariu