EXCLUSIV. Pădurea de la Certej, care urmează să fie defrișată de canadienii de la Eldorado, este obiectul unui litigiu în instanță și NU poate fi scoasă din fondul forestier. Procesul se judecă la Judecătoria Deva

Pădurea de la Certej, pentru care Guvernul are în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind scoaterea din fondul forestier a 56 de hectare de pădure, este în litigiu. În această situație, suprafața nu poate fi scoasă din fondul forestier. Asociația Obștea Agricolă Măcrișul a dat în judecată Comisia Locală de Fond Funciar Certeju de Sus și Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Hunedoara, cerând instanței să le restituie pădurea retrocedată. Dosarul are numărul 3067/221/2017 și are termen de judecată astăzi.

Președintele Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Hunedoara este prefectul județului, Fabius Kiszely. Contactat de „Ziar de Hunedoara”, prefectul admite că există un proces.

„Acolo s-au făcut retrocedări după Legea 1, s-au făcut individual, că așa spunea legea la vremea respectivă. După ce au apărut celelalte legii ale fondului funciar, nu am mai putut să îi dau după acea lege, că e composesorat. Și atunci, pot să le dau membrilor composesori, adică în devălmășie, împreună, la toată lumea. Ei vor individual, pentru că dacă le dau la comun, nu mai pot să vândă după aceea. Anomalia asta, care recunosc și eu că este o anomalie, se rezolvă în instanță, prin hotărâre judecătorească. Obiectul procesului e fondul problemei. Și dacă va fi să le retrocedez, le retrocedez din rezervă, dacă se pune problema. Procesul e pe eliberarea de titluri. Dacă instanța le dă dreptate oamenilor, atunci trebuie să le dau titluri individual, dacă le dă dreptate, dar mă îndoiesc. Eu o să trebuiască să le dau pădure oamenilor, din rezervă, din ce o fi... Dar nu eu, Comisia Locală, eu doar validez ce spune Comisia Locală”, a declarat Fabius Kiszely. 

Recent, ministrul Apelor și Pădurilor a declarat pentru protv.ro că dacă pădurea se află în litigiu, ea nu poate fi scoasă din fondul forestier.

„Am făcut către instanţă o adresă prin care am solicitat să ne spună să ne transmită dacă într-adevăr acea sesizare făcută de obşte se regăsește şi un dosar care este depus la instanţă. Dacă vom afla, legislaţia în vigoare spune că orice suprafaţă aflată în litigiu nu se poate scoate din fondul forestier. Asta spune legea, noi asta vom face”, a spus ministrul Ioan Daneș.

Prefectul județului Hunedoara susține că ministrul are dreptate, dar că procesul pe care Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Hunedoara îl are cu obștea nu vizează direct terenul pe care este pădurea care urmează a fi defrișată. 

„Este corect! Dacă e vorba despre o suprafață aflată în litigiu. Eu, în ce mă privește pe mine, eu am probleme cu fondul chestiunii, nu cu terenul efectiv. Până la terenul efectiv mai e un pic. Sigur că e o problemă, care va fi tranșată de instanță. Eu nu mai puteam să retrocedez pe aia (legea veche), deși ar fi fost bine pentru toată lumea, inclusiv pentru Deva Gold, dar nu mă lasă legea să fac lucrul ăsta. Dacă dădeam individual la oameni, oamenii puteau vinde. Acum dacă le dau la composesorat, la Măcrișul, e mai greu să vândă ei la Deva Gold. Că, de fapt, aici este toto litigiul, că dacă nu era Deva Gold, nu aveau nicio problemă oamenii”, mai spune prefectul județului Hunedoara. 

Mina de aur de la Certej, începutul sfârșitului pentru Munții Apuseni

Mina de aur de la Certej ar fi prima exploatare auriferă cu cianuri deschisă în România. Proiectul minier este deţinut de Eldorado Gold, prin subsidiara Deva Gold, şi se află în etapa de construcţie a minei. Amprenta proiectului este de 456,2 de hectare, suprafaţă acoperită în prezent de păduri, pajişti, terenuri arabile şi zone rezidenţiale. O mare parte a proiectului este localizată în situl Natura 2000 - ROSPA 0132 Munţii Metaliferi.

„Pădurea de la Certej are o poveste complicată. Azi, proprietatea e fărâmițată între statul român (Romsilva), primăria Certeju de Sus și diverși localnici. Înainte de comuniști, toate aceste suprafețe erau o singură pădure ce a aparținut Obștei Agricole Măcrișul. În haos-ul legislativ de după '89, Comisia Locală de Retrocedări a împărțit pădurea după bunul plac. Cea mai mare bucată a ajuns abuziv în proprietatea comunei. Imediat după, aceasta a fost concesionată pe douăzeci de ani către ... Deva Gold. Modul în care acestă pădure, parte a unui sit Natura 2000, a ajuns la Primărie face obiectul unei anchete. S-a început chiar și urmărirea penală. Iar vechii obșteni se chinuie încă în instanță pentru a-și recupera pădurea. Acum, Deva Gold o vrea rapid defrișată. De aici și graba de a tăia fiecare copac și a obține o hotărâre de guvern pentru scoaterea pădurii din fondul forestier național. Pentru compensare, compania minieră promite că va împăduri de trei ori suprafața, doar că în alt județ. Uită să spună că munții se vor transforma în praf. Cât vei privi cu ochii nu se va mai vedea niciun copac, ci doar un mare hău și lacuri cu un nămol toxic”, scriau cei de la Declic și de la Mining Watch, în urmă cu câteva zile.

Totul a început în iunie 2010, la două luni după ce Obștea Agricolă Măcrișul a început procesul pentru a-și redobândi proprietatea. La acea vreme Comisia județeană pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Hunedoara a eliberat Comunei Certeju de Sus Titlul de proprietate cu numărul 20/7860 pentru 283 ha și 300 m² de teren cu destinație forestieră. Dintre acestea, 57,9 ha se regăsesc pe terenul Obștei, exact suprafața de teren care acum urmează să fie defrișată. Aproape imediat, terenul a fost concesionat de Primărie către Deva Gold, pentru 20 de ani, începând cu data de 5 noiembrie 2010 – contractul cu nr 3192. 

Adauga comentariu