EXCLUSIV. DNA a ÎNCHIS trei dosare mari de corupție din județul Hunedoara. Cum au MINȚIT procurorii anticorupție jurnaliștii că dosarele ar fi în lucru

Procurorii DNA Alba-Iulia au închis trei dosare mari de corupție, din județul Hunedoara. Acestea au fost clasate în baza art 16, alin.1, lit. a, din Codul de procedură penală, pe motiv că fapta nu există. Totul a ieșit la iveală în urma unei solicitări a redacției „Ziar de Hunedoara”, făcute în baza legii 544/2001, privind liberul acces la informații de interes public.

Primul dosar care a fost clasat este dosarul penal de la Spitalul Județean, unde, în luna februarie 2017, doi procurori ai DNA Alba-Iulia au mers pentru a ridica documente care priveau atât achizițiile, dar și concursurile organizate în cadrul unității sanitare.

După doar câteva luni, DNA închidea dosarul.

„Aspectele la care faceți referire au făcut obiectul unei cauze penale, în care, la data de 11 august 2017, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării, conform art. 16 alin. 1 lit.  a (“fapta nu există”) din Codul de Procedură Penală”, se arată în răspunsul primit ieri, 21 ianuarie, de „Ziar de Hunedoara”.

Un alt dosar care a fost închis este dosarul 59/P/2015. În acest dosar fusese începută urmărirea penală in rem, pentru două infracțiuni de corupție, respectiv art. 13 din Legea 78/2000 și art. 292 din Noul Cod Penal. În acest dosar a fost vorba despre un drum, care ar fi fost construit, de la zero, în mod ilegal în municipiul Deva, și care duce direct la casa fostului deputat Bogdan Țîmpău.

Procurorii considerau că „Drumul lui Țîmpău” a fost făcut încălcând legea. Astfel, dosarul a fost întemeiat în baza articolului 13 din Legea 78/2000, care prevede că: „fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani”. Mai mult, procurorii anticorupție susțineau că a fost încălcat și un articol din Noul Cod Penal, respectiv articolul 292, care face referire la falsul în declarații: „Declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

După trei ani de cercetări, procurorii au închis ancheta, considerând că fapta nu există. 

„În dosarul menționat, la data de 26 aprilie 2018, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării, conform art. 16 alin. 1 lit.  a (“fapta nu există”) din Codul de Procedură Penală”, se arată în răspunsul primit ieri, 21 ianuarie, de „Ziar de Hunedoara”. 

Dosarul 131/P/2015. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală in rem pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, dar și luare și dare de mită. În dosarul 131/P/2015 este vorba despre lucrările pe fonduri europene, făcute de trei firme, care s-au desfășurat în municipiul Deva, în anul 2015. În luna octombrie 2016, administrația locală a trimis procurorilor anticorupție 15 saci cu toate documentele cerute de anchetatori. Potrivit unor surse judiciare, procurorii anticorupție au solicitat toate contractele pe care administrația locală din municipiul Deva le are cu trei societăți comerciale din județul Hunedoara. Este vorba despre SC Drupo SRL, SC Industrial Construct Gedi și SC Comsid Tehnosteel SRL. 

Procurorii și-au întemeiat dosarul în baza articolului 13, indice 2, din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, care prevede că <În cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime>, raportat la ar. 297, din Codul penal, care definește abuzul în serviciu prin <Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică>. Mai mult, procurorii susțineau că s-a început urmărirea penală și pentru infracțiunea de luare de mită, prevăzută la art.289 din Codul Penal. De asemenea, în cauză au fost efectuate cercetări și pentru dare de mită, infracțiune prevăzută în Codul Penal la art.290.

După aproximativ doi ani, dosarul a fost clasat, pe motiv că fapta nu există.

„În cauza respectivă, la data de 29 septembrie 2017, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării, conform art. 16 alin. 1 lit.  a (“fapta nu există”) din Codul de Procedură Penală”, se arată în răspunsul primit ieri, 21 ianuarie, de „Ziar de Hunedoara.

Cum au mințit procurorii DNA jurnaliștii că dosarele ar fi în lucru

Procurorii DNA au mințit jurnaliștii, într-un document oficial. În data de 17 octombrie, presa din județul Hunedoara adresa DNA o solicitare în baza Legii 544/2001, în care cereau informații despre cele trei dosare prezentate mai sus: dosarul de la Spitalul Județean, dosarul despre „Drumul lui Țîmpău” și dosarul despre fondurile europene de la primăria Deva.

În data de 23 octombrie 2017, primeam răspunsul DNA, care susținea că TOATE dosarele se află încă în lucru, și nu ne pot oferi detalii suplimentare, „fiindu-le incidente prevederile art. 12, alin. 1, litera e) din Legea 544/2001”. La articolul 12, aliniatul 1, litera e) este prevăzut că:

„e) informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse
confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare”.

Cu toate acestea, în răspunsul primit ieri, 21 ianuarie 2019, aflăm că dosarul de la spitalul județean fusese închis înaintea răspunsului primit în 23 octombrie 2017, respectiv data clasării 11 august 2017, iar dosarul de la Primăria Deva care viza fapte de corupție cu fonduri europene, fusese închis în data de 29 septembrie 2017, deci anterior răspunsului primit în 23 octombrie 2017.

 

 


Adauga comentariu