Drumul către Sarmizegetusa Regia, necurățat de zăpadă. Zona pietonală, un adevărat patinoar. Costel Avram: „Cât era Brilinsky s-a putut, acum nu se mai poate”

Drumul județean care duce la Sarmizegetusa Regia, pe ultimii 15 kilometri, era plin de zăpadă ieri, duminică, o zi în care situl a fost vizitat de zeci de turiști. Stratul de zăpadă de pe carosabil măsura câțiva centimetri, iar autoturismele înaintau cu dificultate. Zăpada nu a fost curățată adecvat, nici material antiderapant nu a fost împrăștiat. Un adevărat patinoar era și zona pietonală, mai exact, ultimul kilometru de drum de dinainte de a se ajunge la poarta cetății dacice. Așa încât, pentru turiștii neechipați corespunzător a fost o adevărată aventură parcurgerea acelei distanțe.

Deszăpezirea pe DJ 705A, cât și pe drumurile județene din întreaga zonă a Orăștiei, este asigurată de firma Trameco Oradea. Contractul pentru asigurarea serviciilor de deszăpezire a fost încheiat între Consiliul Județean (CJ) Hunedoara și firma menționată, având o valoare estimată între 4.234.507,63 – 13.213.390,92 de lei.

Administratorul public al județului Hunedoara Costel Avram susține că nu a fost informat despre faptul că drumul județean 705A, între Costești și Sarmizegetusa, nu a fost deszăpezit corespunzător. Acesta a mai precizat că într-adevăr există probleme pe acea arteră rutieră, mai ales în zona pietonală. 

„Nu am cunoștință despre cum s-a făcut deszăpezirea pe acel drum. Voi avea o discuție cu dispecerul (n.r. dispeceratul Consiliului Județean) și cu cei care se ocupă de zonă. Știu că este o problemă pe zona pietonală, trebuie să găsim o soluție. Mâine va merge o echipă în zonă ca să găsească soluții la aceste probleme. Cert este un singur lucru că, atât timp cât a fost Brilinsky s-a putut, dar acum nu se mai poate. O problemă există și trebuie să găsim soluții. Nu am avut la cunoștință că sunt probleme în acea zonă”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Potrivit celor de la Serviciul Public de Amdinistrare a Monumentelor Istorice, în cursul zilei de ieri, aproximativ 30 de persoane au vizitat cetatea dacică Sarmizegetusa Regia.

Din anul 2016, de când DJ 705A (între Costești și Sarmizegetusa) a fost modernizat, cetatea dacică aflată în patrimoniul UNESCO poate fi vizitată și pe timp de iarnă. Acest lucru nu era posibil înainte, în sezonul invernal drumul respectiv fiind declarat închis.

Anual cetatea dacică este vizitată de câteva zeci de mii de turiști veniți din toată țara, dar și din străinătate. Numărul lor a crescut în ultimii ani, după ce ultimii 18 kilometri din drumul de acces au fost modernizați. Sarmizegetusa Regia este unul dintre cele mai importante monumente antice din țară. 

Adauga comentariu