(DOCUMENTE) Un medic împotriva tuturor. Toți îi dau dreptate legistului Dan Mărculescu, nimeni nu îi face. Avem corespondența dintre Spitalul Județean și Consiliul Județean Hunedoara

Medicul legist Dan Mărculescu este în mijlocul unei situații care, momentan, pare a fi fără ieșire. Deși are dreptul de a fi legal șeful Serviciului de Medicină Legală Hunedoara, nimeni nu își asumă semnarea unui document care să ateste acest lucru, negru pe alb. Șefa Serviciului RUNOS din cadrul Spitalului Județean de Urgență Deva refuză să îi semneze actele necesare, cu toate că medicul Dan Mărculescu îndeplinește toate condițiile pentru a avea un contract de administrare până la vârsta de 70 de ani. Potrivit legii, profesorii universitari, medicii membri titulari și membri corespondenți ai Academiei de Științe Medicale și ai Academiei Române, medicii primari doctori în științe medicale pot ocupa funcții de șef de secție până la vârsta de 70 de ani, cu aprobarea managerului și cu avizul consiliului de administrație al spitalului. 

Povestea întreagă aici.

„Ziar de Hunedoara” a intrat în posesia corespondenței dintre Consiliul Județean și Spitalul Județean de Urgență, pe această temă. De asemenea, reporterii noștri au obținut, în exclusivitate, opinia juridică a juristei unității sanitare, care susține că:

„Serviciul RUNOS era obligat să modifice Contractul de Administrare printr-un act adțional, care să cuprindă dreptul special obținut perfect legal (...). Nevalorificarea la termen a dreptului legal obținut anterior, de către Serviciul RUNOS, poate oferi titularului de drept nesocotit sau încălcat posibilitatea recunoscută de dreptul civil, de a-și valorifica realizarea și/sau recunoașterea dreptului pe calea ofensivă a acțiunii civile, cu consecințe pecuniare considerabile. Faptul că d-nul Dr. Mărculescu Dan Octavian avea dreptul legal de a continua activitatea în funcția de șef Serviciu Medicină Legală este susținută și de opinia exprimată de către Consiliul Județean Hunedoara, prin adresa nr. 5778/02.05.2018, prin care se contrazice concluzia auditorilor, reținând corect faptul că nu se poate înceta contractul de administrare la data de 26.07.2017, data la care a împlinit vârsta de 65 de ani, vârsta legală de pensionare fiind de 70 de ani. Recomand încheierea unui act adțional la contractul de administrare pentru viitor, retroactivitatea nefiind permisă legal”, se arată în Opinia Juridică a consilierului juridic al SJU Deva, Iulia Bartan, emisă la începutul acestui an.

 

În luna martie 2018, în urma unui Audit Public Intern al unității sanitare, care își dorea constituirea dosarelor de personal pentru funcțiile de conducere, dar și evaluarea valabilității contractelor de administrare, auditorii au constatat că... medicul Dan Mărculescu îndeplinește condițiile de pensionare. Nu au ținut însă cont de faptul că Mărculescu deține titlul de Doctor în Științe Medicale și, prin urmare, cu avizul conducerii unității (pe care îl avea) și cu cel al Consiliul de Administrație (pe care îl avea, de asemenea), poate fi șef de Serviciu până la vârsta de 70 de ani.

Auditul nu a fost semnat de jurista spitalului, ci doar de șefa Serviciului RUNOS de la aceea vreme, Cărmăzan Verginica Amalia, și de auditorii Cornelia Panaitescu (care este șefa RUNOS în acest moment) și de Popa Cosmin Ovidiu, ginerele Corneliei Panaitescu. Documentul a fost semnat și de fostul manager al unității sanitare, Adina Pera-Ștefănie.

Opinia auditorilor a fost însă contestată chiar de Consiliul Județean și a fost semnată de președintele instituției, Mircea Bobora.

„Ziar de Hunedoara” a cerut un punct de vedere oficial noii conduceri a Spitalului Județean, cu privire la această problemă, iar zilele trecute am primit-o.

„Domnul dr. Mărculescu Dan Octavian ocupă legal funcția de Sef Serviciu Judetean de Medicina Legala Hunedoara. Opinia juridica se intemeiaza pe considerentul ca in luna mai 2017, domnul dr. Marculescu a primit aprobarea Consiliului de Administratie al S.J.U. Deva si avizul managerului institutiei pentru continuarea activitatii pana la implinirea varstei de 70 ani, asa cum prevede art. 185 alin. (14) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii cu modificarile si completarile ulterioare. Intocmirea actului aditional care sa prevada noul continut al clauzelor Contractului de administrare trebuia intocmita de Serviciul RUNOS in conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare si functionare a institutiei. Pentru a afla cauzele care le solicitati va rugam sa va adresati conducerii/ managerului din acea perioada. Avand in vedere notificarea domnului dr. Marculescu privind incheierea actului aditional la Contractul de administrare, inregistrata sub nr. 9250/10.04.2019, rezolutia Biroului Juridic a fost de redirectionare catre Serviciul RUNOS in vederea intocmirii actelor”, se arată în răspunsul primit de „Ziar de Hunedoara”, zilele trecute, de la Spitalul Județean de Urgență Deva. 

Medicul legist Dan Mărculescu nu vede altă soluție decât cea legală pentru rezolvarea situației sale. De aceeași părere este și managerul unității sanitare, Delia Băda.

„Eu, la momentul acesta, nu am nicio variantă, decât cea pe cale de instanță. Pentru că un act nu se poate încheia retroactiv, fără o hotărâre judecătorească. Prin urmare, domnul Mărculescu a procedat corect, am văzut că a depus o cerere prealabilă de către un avocat. Ea o să își urmeze cursul firesc și lucrurile se vor întâmpla. În REVISAL funcționează corect, domnul Mărculescu nu a pierdut absolut nimic. Hârtia, ca atare, nu este făcută. Pur și simplu, la momentul acela, cine ar fi trebuit să facă acel act de administrare, nu l-a făcut. Domnul doctor are în continuare dreptul să semneze, pentru că înscris în REVISAL ca medic șef de secție”, a declarat pentru „Ziar de Hunedoara” managerul SJU Deva, Delia Băda.

Citește și: Se întâmplă la Spitalul Județean de Urgență Deva. Medicul Dan Mărculescu, ținut „în aer” de șefa serviciului RUNOS. Aceasta refuză să-i acorde dreptul legal de a lucra ca șef al Serviciului de Medicină Legală Hunedoara

Comentarii

Emil

27.05.2019 22:32

Oare de ce ie frica la Marculesc de femeia asta sa zicem ca nu ia primit plicul asa cum obisnuieste el sau ...eu daca as fi in locul conducerii de la CJH as puneo sefa sa vedeti ce merge SJ Deva macar vreo 6 luni adio mita la doctori adio stat la urgenta cu sefa de la runos nu le merge si bine face mai gata si cu Marculescu are pensie de handicap mai are nevoie si de pensia de merit si gata

ioana

07.06.2019 20:20

Si Panaitescu, ginerele Cosmin si ex-sefa Carmazan sunt bine-merci! Iar Pera si Bobora si mai si, ca doar ei i-au promovat pe cei "trei corifei"! Intrebarea e de ce au facut-o .....?!!! 

Adauga comentariu