(DOCUMENT) Șah la Guvernul Orban! Foști prefecți din guvernarea PSD cer anularea Hotărârilor de numire a noilor prefecți

Mai mulți foști prefecți și subprefecți din țară, din timpul guvernării PSD, au trimis o plângere prealabilă în care contestă Hotărârile date de Guvernul Orban, prin care în luna decembrie 2019 au fost numiți noi prefecți și subprefecți în mai multe județe din țară.

Foștii demnitari i-au cerut premierului Orban să anuleze Hotărârile de numire în funcție a 31 de prefecți și subprefecți, pe motiv că nu ar îndeplini condițiile legale. În caz contrar, semnatarii plângerii spun că se vor adresa instanței de contencios-administrativ, pentru a cere anularea actelor emise de Guvernul Orban.

Plângerea a fost depusă la Guvern în data de 9 ianuarie. Una dintre neregulile semnalate în plângere ar fi că noii reprezentanți ai Guvernului în teritoriu nu au absolvit cursul de înalți demnitari publici, condiție obligatorie pentru a ocupa funcțiile cu pricina.

Demersul de contestare a numirii noilor prefecți a fost inițiat de foști prefecți și subprefecți din județele Buzău, Mehedinți, Prahova, Iasi, Brasov, Harghita, Bistrita Nasaud și Hunedoara.

Fostul prefect al județului Hunedoara Fabius Kiszely susține că în cazul numirii succesorului său Vasilică Potecă au fost îndeplinite condițiile legale.

„Unii dintre prefecții numiți de Guvernul Orban nu îndeplinesc condițiile legale. Nu este cazul la Hunedoara, pentru că domnul Potecă are cursul de înalți funcționari publici, nu se pune problema. Dar nu pot să nu fiu solidar cu colegii mei din alte județe. Sunt alte județe în care lucrurile nu au fost chiar cum trebuie. Nu s-au respectat prevederile legii”, a declarat Fabius Kiszely.

În cazul în care semnatarii plângerii prealabile nu vor fi mulțumiți de răspunsul pe care îl vor primi de la Guvernul Orban, aceștia susțin că vor merge mai departe și se vor adresa instanței de contencios-administrativ. Totodată, până la judecarea cererii de anulare a Hotărârilor date de Guvern, foștii prefecți și subprefecți ar putea cere în instanță suspendarea acelor acte ale Guvernului prin care au fost înlocuiți din funcții. 

Plângerea prealabilă semnată de șase foști prefecți si subprefecți, depusă la Guvern (document):

Adauga comentariu