Dezvăluiri din interiorul sistemului. Berbeceanu: „Polițiștii agreați de câte un prefect sau de vreun președinte de consiliu județean, de vreun senator ori vreun deputat aflat la putere, erau polițiști buni, care puteau accede în funcții de conducere”

Dezvăluiri incredibile făcute de comisarul-șef Traian Berbeceanu, din interiorul Poliției Române. Toate aceastea au fost scrise în cartea sa, „Radiografia unei mârșăvii judiciare”, o carte-document, care va cutremura întreg sistemul bolnav, din care fac parte nu doar polițiști buni, ci și cei puși în funcții de conducere pentru servilismul de care dau dovadă față de clasa politică. Un sistem parazitar, în care polițiștii care încurcă clasa politică sunt dați la o parte, devenind indezirabili. 

Traian Berbeceanu este unul dintre ofițerii devenit indezirabil și dat la o parte de sistemul cangrenat al Poliției Române. În cartea sa, comisarul-șef povestește cu lux de amănunte totul, iar unul dintre pasajele cărții-document vizează relația Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI), din cadrul MAI, cu politicienii. DIPI este exact structura care se poate opune acordării certificatului ORNISS, adică autorizația de acces la informații clasificate, unui ofițer de poliție. Adică, exact structura care, într-o secundă, poate face dintr-un ofițer operativ, unul tras pe linie moartă.

„(...) Un polițist nu poate să avanseze în carieră dacă DIPI se opune și nu are vreo șansă să ocupe funcții de conducere importante fără avizul DIPI. Această structură poate, într-o clipă, să pună punct carierei unui polițist, fără a oferi vreo explicație, fără a da socoteală în fața nimănui! Nici măcar în fața legii! 

Astfel, cei de la DIPI sunt cei care fac propuneri cu privire la oportunitatea acordării certificatului ORNISS pentru fiecare lucrător din poliție. Dacă ei nu vor, certificatul nu îți este acordat sau prelungit, fără vreo explicație. Dacă aceștia vor, certificatul îți este retras. Odată pierdută autorizația de acces la informații clasificate, cariera ta de polițist operativ s-a încheiat, ești tras pe linie moartă.
În toate situațiile expuse mai sus, DIPI se pronunță prin „note“ cu caracter de documente clasificate. În conținutul acestora sunt înscrise aspecte de cele mai multe ori neadevărate sau neverificate, iar polițistul care face subiectul acestor informații nu are vreodată posibilitatea să cunoască adevăratele motive pentru care nu a fost promovat, a fost retrogradat, nu i s-a acordat salariul de merit ori nu i s-a prelungit autorizația ORNISS. Răspunsul pe care-l va primi mereu va fi: «Nu au vrut cei de la DIPI».”, scrie comisarul-șef Traian Berbeceanu.

Fostul șef al BCCO Alba Iulia susține că a observat ani la rând relațiile dintre lucrătorii „doi și-un sfert” și politicieni. Aceștia din urmă sunt numiți de Traian Berbeceanu „zei” și spune despre ei că hotărau în ceea ce privește conducerea structurilor teritoriale ale DIPI.

„În întreaga mea carieră am urmărit cu multă atenție evoluția în teritoriu a acestei structuri. Am observat direct relațiile dintre lucrătorii „doi și-un sfert“ și mediul politic. Polițiștii agreați de câte un prefect sau de vreun președinte de consiliu județean, de vreun senator ori vreun deputat aflat la putere, erau polițiști buni, care puteau accede în funcții de conducere. Polițiștii care, prin activitățile lor, încurcau clasa politică, deveneau indezirabili. Era cumva firesc, pentru că liderii politici, „zeii“, hotărau și în ceea ce privește conducerea structurilor teritoriale ale DIPI!
Invariabil, odată cu schimbarea puterii politice, cei nou-veniți amenințau cu reorganizarea sau chiar cu desființarea DIPI, recunoscând unanim modul ticălos în care aceștia funcționau. La foarte scurt timp însă, „zeii“ înțelegeau că ar putea să folosească DIPI în interes propriu, doar prin mici schimbări și ajustări operate la vârf. În rest, ceilalți din structură păreau buni, gata oricând să-i ajute să rămână „zei“”, mai scrie Traian Berbeceanu.

Traian Berbeceanu este, poate, printre puținii polițiști care a reușit declasificarea notelor referitoare la persoana sa. Printr-un proces, e adevărat, dar a reușit să demonteze toate cele scrise de DIPI, la înțelegere cu anchetatorii DIICOT, cei care i-au pus la cale un întreg dosar. În urma procesului, comisarul-șef Traian Berbeceanu a fost declarat nevinovat, iar anchetatorii săi au fost condamnați la închisoare pentru represiune nedreaptă.

„(...)Șansa mea a fost faptul că judecătorii completului erau extrem de hotărâți să afle adevărul. Au solicitat celor de la DIPI să transmită „notele referitoare la Berbeceanu“, iar, ulterior, apreciind că sunt utile cauzei, au dispus declasificarea acestora. Așa cum era firesc, mi s-a asigurat în acest fel posibilitatea reală de a-mi exprima punctul de vedere în privința aspectelor înscrise în acestea. 
Practic, mi s-a dat șansa să dovedesc că notele aveau conținut mincinos, că au fost întocmite în deplină înțelegere cu anchetatorii DIICOT și că au fost structurate în același mod ticălos în care Mureșan construise acuzațiile mincinoase împotriva mea.”, mai spune fostul șef al BCCO în cartea sa.

 

Adauga comentariu