Deva vrea în „Alianța Vestului”. Oancea: Deva se înscrie în mod natural, prin poziția geografică, în proximitatea acestui „Patrulater al Vestului”

După ce autorităţile locale din Cluj, Arad, Oradea şi Timişoara au decis să pună bazele unei colaborări speciale pentru a atrage fonduri europene direct de la Bruxelles, primarulmunicipiului Deva, Florin Oancea, a anunţat că vrea ca orașul de la poalele Cetății să se alăture acestui patrulater.

„Am discutat vineri, la Oradea, cu primarul Ilie Bolojan, despre un parteneriat între Primăria Deva și Primăria Oradea și despre o posibilă aderare a Devei la <Alianța Vestului>. Vă reamintesc că, în urmă cu puțin timp, primarii liberali din Cluj-Napoca, Arad, Oradea şi Timişoara au decis să pună bazele unei colaborări speciale pentru a atrage fonduri europene direct de la Bruxelles, fără imixtiunea Ministerului Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice. Această asociere a primit denumirea generică de <Alianța Vestului>. Primarul Ilie Bolojan, căruia doresc să-i mulțumesc public pentru susținerea pe care o acordă Devei, va veni în perioada următoare la noi în oraș și vom avea o discuție aplicată și pe această temă, despre modul concret în care Deva ar putea adera la această structură”, a declarat primarul Devei, Florin Oancea.

Potrivit edilului, „Deva se înscrie în mod natural, prin poziția geografică, în proximitatea acestui <Patrulater al Vestului>, iar avantajele aderării noastre la această asociere sunt evidente”.

„După cum spuneau și colegii mei, va trebui să ne mişcăm repede, pentru că sunt nişte proceduri care trebuie urmate şi trebuie să fim organizaţi în aşa fel încât să putem deja accesa fonduri comunitare în exerciţiul 2021-2027. Sunt mai multe surse de finanţare din fonduri europene şi vrem să ajungem să accedem la ele în timp util. Această <Alianță a Vestului> este un demers inovativ, menit să ofere noi oportunități de dezvoltare orașelor noastre, în special privind iniţierea unor proiecte majore de infrastructură. Iar devenii trebuie să știe că avem sprijinul și deschiderea totală a primarilor liberali din municipiile de succes ale Ardealului: Oradea, Timișoara, Arad, Cluj-Napoca”, mai spune Florin Oancea.

Înţelegerea primarilor din Timişoara, Arad, Oradea şi Cluj pentru o colaborare în vedera atragerii de fonduri europene direct de la Bruxelles, evitând birocraţia de la Bucureşti, este bine văzută de toată lumea.

„Eu sunt un patriot local. Aşa că sunt un mare fan al acestui proiect, i-am şi spus primarului Timişoarei, Nicolae Robu. Sigur, îmi doresc două lucruri. În primul rând ca patrulaterala să devină o colaborare a cel puţin cinci sau mai mulţi parteneri. Îmi doresc ca Deva să intre în această colaborare, ba chiar şi Reşiţa. Pe de altă parte, doresc ca acestă colaborare să devină un nou fel de gândire”, a spus și europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler.

Adauga comentariu