Deputat USR, membru în comisia de Transporturi, despre rezilierea contractului de pe lotul III al autostrăzii Lugoj-Deva: „Este o ticăloșie imensă. (...) Totul arată ca o decizie de «mușchi fără creier». Cel mai probabil, vom ajunge să plătim despăgubiri”

Rezilierea contractului pentru lotul III al autostrăzii Lugoj-Deva la 99% stadiu fizic, cu lotul gata de trafic, duce la pierderea de către statul român a perioadei de garanție a lucrărilor de 4 ani, susține deputatul Cătălin Drulă. Membru în comisia de Transport a Camerei Deputaților, Drulă spune că există riscul maxim ca rezilierea să fie considerată „abuzivă” de tribunale, iar statul român ar putea urma să fie obligat la despăgubiri uriașe.

„Rezilierea contractului pentru Autostrada Lugoj-Deva lot 3 la 99%, cu lotul gata de trafic, este o ticăloșie imensă.

Prin reziliere, statul român pierde perioada de garanție a lucrărilor de 4 ani. Patru ani în care ar fi fost responsabilitatea constructorului să repare orice eventual defect.

Va fi, cel mai probabil, considerată o reziliere abuzivă de tribunale. Totul arată ca o decizie de «mușchi fără creier» pentru care s-au inventat pretexte juridice. O așa-zisă “neconformitate” care ține de scurgerea apelor într-un capăt al lotului care nu va fi dat traficului (este după breteaua de ieșire) - o situație rezolvabilă în câteva săptămâni de lucrări care n-are nicio legătură cu siguranța traficului.

Cel mai probabil, vom ajunge să plătim despăgubiri enorme peste 4-5 ani pentru această reziliere. S-a mai întâmplat: miniștrii care și-au umflat mușchii și după 5 ani a venit factura de plată (altui guvern). 28 de milioane de euro, de exemplu, primiți de un constructor în tribunale pe un lot de autostradă reziliat în 2011 cu trâmbițe.

Deschiderea traficului e cea mai importantă în acest moment. Avem 21 de km care sunt perfect folosibili. Autostradă, oameni buni! Pentru care am plătit sute de milioane de lei în ultimii 6 ani. Și ea stă închisă acum. Pentru cine vrea să se convingă, uitați-vă la filmarea de la bord: https://youtu.be/kAbuMNHobIU

Dar cum se poate deschide traficului autostrada acum după reziliere? Legal, e un coșmar”, susține Cătălin Drulă, pe pagina de facebook.

Mai mult, deputatul USR, care este și membru în comisia de Transporturi, spune că ținerea închisă a lotului III și obligarea șoferilor să meargă tot pe DN68A, este e „crimă”.

„Ministrul Cuc și cu directorul Scarlat se cred băieți deștepți și vor probabil să facă o șmecherie în doi pași:
1. să se facă că mai lucrează CNAIR ceva la autostradă câteva săptămâni, ca să nu bată prea rău la ochi că era deja gata de trafic
2. să deschidă apoi autostrada în trafic, fără recepție, “în regim de șantier” cu niște limitări de viteză degeaba (probabil 90-100km/h)

Prin șmecheria asta, noi ne alegem cu o limită de viteză aiurea complet pe o autostrada nouă, iar statul român își crează o și mai mare poziție de vulnerabilitate juridică față de constructorul de pe contractul reziliat. Adică, vezi Doamne, nu era bun lotul de recepționat și era atât de gravă situația că trebuia reziliat contractul, dar după câteva săptămâni, ce să vezi, e suficient de bun să se poată circula.

Dar MĂCAR dacă ar deschide traficul acolo, asta e mai important pentru cetățeni și economie decât manevrele lor stupide. E crimă să ții închiși 21 de km de autostradă nouă într-o zonă unde alternativa e un drum național periculos cu multe cruci pe margine.

Se bat cu cărămida în piept Cuc și cu incapabilul director Scarlat că au toleranță zero și gata, au dat constructorul cel rău afară. Păi tocmai la constructor cred că s-au deschis șampaniile cu rezilierea asta. Pe de-o parte au scăpat de perioada de garanție în care ar fi trebuit să repare orice defect la autostradă. Pe de altă parte, în procesele care vor urma, CNAIR le-a creat un avantaj enorm și vor curge despăgubirile. Despăgubiri pe care le vom plăti de la bugetul de stat.

Incompetență și ticăloșie criminală. Asta este guvernarea PSD. Ăsta este Cuc la Transporturi și Scarlat la CNAIR”, spune deputatul Cătălin Drulă.

Sursa foto: Ziarul Unirea

Citește și: (VIDEO) Ministrul Transporturilor a găsit vinovații pentru situația lotului 3 al autostrăzii Lugoj-Deva: consultantul și foștii directori ai CNAIR. „Ne vom îndrepta penal asupra consultantului, cât și asupra managementului CNAIR, care a făcut plățile”

Adauga comentariu