Decizia din dosarul casei președintelui Iohannis. Tribunalul Hunedoara a respins cererea de constatare a calității de moștenitor depusă de Rodica Baștea

Tribunalul Hunedoara a încheiat judecarea procesului deschis de Rodica Baștea, în care a cerut recunoașterea calității de moștenitor asupra casei din Sibiu, aflată în proprietatea familiei prezidențiale a României. Instanța a respins cererea reclamantei, hotărârea nefiind definitivă. 

„Respinge acţiunea civilă formulată şi precizată de reclamanta Baştea Rodica în contradictoriu cu pârâtul Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, ca fiind neîntemeiată, în ceea ce priveşte capetele de cerere referitoare la acţiunile în constatarea calităţii de moştenitor după defuncta Ghenea Maria ş.a. şi ca fiind prescrisă în ceea ce priveşte capătul de cerere referitor la obligarea pârâtului Statul Român să îi predea proprietatea şi posesia bunurilor succesorale rămase după defuncta Ghenea Maria. (...) Cu drept de apel în 30 de zile de la comunicare”, se precizează în decizia instanței. 

Potrivit agerpres.ro, procesul deschis de Rodica Baștea, stabilită cu traiul în SUA, la Tribunalul Hunedoara are la bază recunoașterea calității de succesor asupra casei de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 29, din centrul Sibiului, unde Klaus și Carmen Iohannis au cumpărat o parte, la parter, de la Ioan Baștea, soțul reclamantei. Imobilul a făcut parte din averea soților Maria și Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora a trecut, în anii '70, în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a decedat fără a avea copii. Ulterior, această casă din Sibiu a trecut în proprietatea statului român, iar în anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriași. În anul 1999, contractele prin care chiriașii au cumpărat casa au fost anulate în instanță, la cererea fiului lui Nicolae Baștea (socrul Rodicăi Baștea), acesta din urmă arătând că este nepot al soților Ghenea. Înainte sa moara in 1993, Nicolae Baștea a lăsat un testament în favoarea fiului lui, Ioan Baștea, și a Georgetei Lăzurca (soacra lui Klaus Werner Iohannis) și a lui Carmen Iohannis.

Pe de altă parte, chiriașii care cumpăraseră imobilul în 1997, au deschis procese în instanțe, contestând calitatea de urmaș de drept al lui Nicolae Baștea, testamentul menționat mai sus fiind anulat de către judecători. După mai multe cicluri procesuale, în mai 2014, Tribunalul Brașov, printre alte măsuri dispuse în acest dosar, a anulat și contractul de vânzare-cumpărare a unei părți din imobil „încheiat între pârâții Baștea Ioan decedat, moștenitor fiind Baștea Rodica, în calitate de vânzător, și Johannis Carmen Georgeta și Johannis Klaus Werner, în calitate de cumpărători”, potrivit informațiilor postate pe portalul instanței. Familia președintelui a pierdut definitiv procesul la CA Brașov, unde a fost respins recursul declarat de soții Iohannis și menținută decizia Tribunalului, prin care a fost anulat contractul de vânzare-cumpărare.

Familia Iohannis a formulat o contestație în anulare împotriva deciziei prin care cei doi soți au pierdut imobilul aflat în centrul Sibiului, care s-a judecat la CA Pitești. În februarie 2017, CA Pitești a respins contestația în anulare formulată de familia președintelui Iohannis. 

Potrivit avocatului Virgil Vulcan, cel care a reprezentat în instanță intimații în proces, respectiv chiriașii care au cumpărat imobilul disputat, în prezent, Klaus și Carmen Iohannis sunt radiați din Cartea Funciară a imobilului, la cererea Fiscului, în temeiul deciziei civile emise de Tribunalul Brașov. Avocatul Virgil Vulcan a mai spus că în cei 20 de ani de procese privind imobilul din centrul Sibiului, Rodica Baștea nu s-a prezentat niciodată la termenele de judecată, fiind reprezentată de avocați.

Procesul în care Tribunalul Hunedoara a dat sentința nu este singurul deschis de Rodica Baștea la această instanță. Avocatul Virgil Vulcan a mai precizat că Rodica Baștea a intentat o acțiune la Tribunalul Hunedoara în care a atacat calitatea de moștenitor a statului român asupra imobilului. Următorul termen de judecată în acest proces a fost stabilit pentru data de 26 martie. 

Adauga comentariu