De frica sancțiunilor financiare ale Comisiei Europene. 3,6 milioane de lei, suma pe care o dă Administrația Fondului pentru Mediu pe închiderea gropii de gunoi neconforme din Uricani. Banii îi primește Consiliul Județean Hunedoara

Administraţia Fondului pentru Mediu a aprobat un proiect de închidere a unui depozit de deşeuri municipale din judeţul Hunedoara, cu aproximativ 3,7 milioane de lei. Este vorba despre groapa de gunoi neconformă de la Uricani.

În anul 2018, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât că România se face vinovată că nu a închis 68 de gropi de gunoi ilegale, însă eventuale sancțiuni financiare nu sunt aplicate în această fază a procedurii de infringement.
Dacă situația de la Uricani nu va fi remediată, Comisia Europeană poate retrimite cazul la Curtea de Justiție. La a doua trimitere a aceluiași caz la Curtea de Justiție, Comisia Europeană poate propune instanței să impună și sancțiuni financiare, sub forma unei sume forfetare și/ sau a unei plăți zilnice.

„În şedinţa Comitetului de Avizare din data de 05 noiembrie 2019, Administraţia Fondului pentru Mediu a aprobat un dosar de finanţare depus de Consiliul Judeţean Hunedoara, pentru închiderea depozitelor de deşeuri municipale neconforme, în aplicarea prevederilor deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, pronunţată în Dosarul C-301/17. Suma aprobată pentru proiectul depus de Consiliul Judeţean Hunedoara este de 3.680.027,42 lei”, se arată în comunicat.

Suma alocată sesiunii de finanţare a pentru acest program este de 100 milioane lei, iar finanţarea se acordă în procent de până la 100% din cheltuielile eligibile.

Sesiunea de depunere a dosarelor de finanţare a fost prelungită până la data de 29 noiembrie 2019, iar proiectele eligibile sunt cele din Lista depozitelor de deşeuri municipale care trebuie închise, conform deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, furnizată de către Ministerul Mediului şi publicată pe site-ul AFM.

Adauga comentariu