„Cu pieptul gol”, în fața COVID-19, salvatorii hunedoreni primesc „salvare” de unde nu se așteaptă. Primăria Deva va ajuta cu un milion de lei Spitalul Județean, Serviciul Județean de Ambulanță și Salvital, deși nu are nicio obligație legală

Primăria Deva va aloca aproape 600.000 de lei către Spitalul Județean de Urgență Deva, pentru ca unitatea sanitară să aibă banii necesari dotării cu un echipament de testare epidemiologică, cu toate consumabilele necesare. Măsura a fost luată ieri, în ședința Comitetului Local pentru Situații de Urgență Deva.

„În vederea testării epidemiologice a populaţiei şi a combaterii pandemiei Covid-19 se impune cooperarea Consiliului Local al Municipiului Deva cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva prin acordarea unui sprijin financiar de urgenţă, cu ocazia primei şedinţe de consiliu local, în valoare de 595.000 lei către Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva în scopul achiziţionării unui echipament aparat de testare pentru Covid-19 – FluorocyclerR XT sistem real-time PCR împreună cu accesoriile şi materialele necesare GenoXtract R, Hota cu flux laminar clasa II, Kiturile extractive şi reactive şi consumabilele necesare”, se arată în decizia luată de CLSU Deva.

Totodată, pentru asigurarea măsurilor de protecţie a personalului paramedical, ţinând cont de evoluţia epidemiologică la nivelul teritoriului României precum şi de prognozele de creştere a numărului de cazuri de infectare în perioada imediat următoare cu coronavirusul SARS-CoV-2, administrația locală a decis să sprijine și paramedicii de la Asociația „Salvital”. Primăria Deva nu are nicio obligație legală să dea bani către Salvital, structură în cadrul căreia lucrează 85 de paramedici, care deservesc întreg județul Hunedoara. Zilele trecute, aceștia au fost nevoiți să meargă, în costume de zugrav și nu de protecție, să transporte un suspect de coronavirus.

„Se impune acordarea unui sprijin financiar de urgenţă în valoare de aproximativ 100.000 lei către Asociaţia ‘’Salvital” Hunedoara pentru achiziţionarea echipamentelor de protecţie şi materiale sanitare: 3010 combinezoane antichimice categoria III ;860 bucăţi mască FFP2 şi 86 bucăţi vizier protecţie”, se mai arată în decizia citată mai sus.

În cursul zilei de mâine, administrația locală va solicita CLSU Deva noi măsuri de spriijn pentru salvatorii hunedoreni. Serviciul Județean de Ambulanță Hunedoara și personalul medical de la Spitalul Județean de Urgență Deva vor primi alți 300.000 de lei, pentru a-și cumpăra echipamente de protecție și materiale sanitare. 

„Medicii, asistentele şi personalul medical din Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, precum şi salvatorii de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă se află în prima linie a războiului cu pandemia Covid-19.
Am primit nenumărate mesaje prin care mi se semnalează lipsa sau dotarea insuficientă cu echipamente de protecţie şi materiale sanitare pentru Spital şi pentru Ambulanţă şi se solicită ajutorul Primăriei Deva.
Reamintesc faptul că nici Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, nici Serviciul Judeţean de Ambulanţă NU se află în coordonarea şi finanţarea Primăriei Deva.
Dar aceste lucruri contează prea puţin acum.
În aceste momente, e important să ajutăm cu tot ceea ce putem medicii, asistentele şi personalul medical, în misiunea dificilă pe care o au, zi şi noapte.
Este spitalul în care primesc îngrijiri medicale devenii, sunt ambulanţele la care devenii apelează în situaţii de urgenţă. Este normal ca municipalitatea să sprijine cu tot ceea ce poate aceste instituţii.
De aceea, am decis ca mâine, joi, 26 martie, să solicit convocarea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Deva şi să propun spre aprobare un proiect de hotărâre prin care să alocăm Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă sume de bani îndestulătoare pentru achiziţionarea de echipamente de protecţie şi materiale sanitare.
Dragi deveni, să-i salvăm pe salvatorii noştri!”, a declarat primarul municipiului Deva, Florin Oancea.

Spitalul Județean este în subordinea Consiliului Județean Hunedoara, care, de la începerea crizei COVID-19, nu a prea făcut mare lucru pentru sprijinul unității sanitare, aflată astăzi într-un mare impas.

Citește și: CORONAVIRUS: Criză de echipamente de protecție la spitalul din Deva. Stocurile comandate nu ajung din cauza blocajelor din vămi. Manager: „Am comandat în mai multe locuri. Ca în Legea Junglei am făcut” 

 

Adauga comentariu