Cine-i „Dorel” de la Consiliul Județean Hunedoara și cui aparține „proiectul - butoiul cu rahat” de la intrarea în Sarmizegetusa Regia. Fosă septică inedită la haznaua monumentului UNESCO

Un an de zile a trecut de când cei de la Consiliul Județean (CJ) Hunedoara și-au pus în plan să monteze toalete noi la Sarmizegetusa Regia. Timp în care, s-au împotmolit în idei și proiecte, de au ajuns să stea cu butoiul plin cu rahat la intrarea în monument. 

Aflăm că nimeni de la CJ nu e responsabil de această situație, ci doar birocrația, lipsa de bani, bugetul aprobat cu întârziere, fostul administrator al monumentului istoric Vladimir Brilinsky, ploaia și, spunem noi, butoiul cu pricina că este prea mic. Explicații jenante și care nu acoperă duhoarea de fecale cu care sunt întâmpinați turiștii. 

Cum s-a ajuns aici? În toamna anului trecut, CJ, prin Serviciul de Administrare a Monumentelor Istorice, a cumpărat toalete noi care urmau să fie puse la Regia. Pentru montarea lor a fost nevoie să se întocmească un set de documente. Totul a durat până în luna august 2019, când consilierii județeni au votat Proiectul de Hotărâre care stă la „temelia” noilor WC-uri. 

Odată încheiate formalitățile, meșterii au fost aduși să pună în operă lucrarea, care nu ar fi trebuit să dureze mai mult de 3 – 4 zile. Aveau de asamblat o conductă și de montat o fosă septică. De o lună de zile se tot chinuie iar rezultatul este egal cu zero. Mai grav de atât, s-a stricat și ce era funcțional înainte. Fosa septică de la vechile toalete a fost mutată la cele noi, lucru pe care orice om cu mintea limpede l-ar fi făcut la final. La vechea hazna, situată pe aleea de la intrarea în monument, s-a pus un butoi descoperit, care se umple și datorită ploilor și emană o duhoare greu de suportat. De teamă concedierii, angajații de la sit vorbesc doar sub protecția anonimatului. Aceștia susțin că sunt puși de șefi să care rahatul în pădure, cu găleata, pentru a goli recipientul de câteva zeci de litri. Și această situație durează deja de o lună. 

Pe de altă parte, noile WC-uri sunt de o calitate îndoielnică, acoperișul la unul dintre ele fiind deja rupt. Pentru folosirea lor este nevoie de apă curentă, ceea ce pare a fi imposibil de realizat în condițiile și la clima de acolo. 


Cu toate acestea, cei de la SPAMI spun că e o chestiune de zile până vor fi date în folosință noile WC-uri și neagă vehement că fecalele din butoi se deversează în pădure. 

„Toaletele noi nu pot fi folosite încă, deoarece trebuie finalizate toate lucrările de instalare a acestora în conformitate cu prevederile proiectului tehnic. Din datele furnizate de constructor, este o chestiune de zile până ce acestea vor putea fi utilizate. Dejecțiile colectate în butoiul amplasat provizoriu lângă cele două toalete vechi, din lemn, vor fi ridicate de către societatea cu care Serviciul Public de Administrare Monumente Istorice are încheiat contract de prestări servicii de vidanjare a deșeurilor rezultate de la toaletele situate în parcarea sit-ului Sarmizegetusa Regia. Societatea comercială în cauză are autorizație de mediu valabilă până în 21.03.2021 pentru colectarea deșeurilor din fose septice”, au transmis cei de la SPAMI prin Biroul de presă al CJ.
Tot de la ei am aflat că până acum butoiul nu a fost golit niciodată cu vidanja, pentru că nu ar fi fost nevoie, deși există dovezi clare că lucrurile stau exact invers.

 

Serviciul care se ocupă de administrarea sitului este în subordinea vicepreședintelui CJ Hunedoara, Sorin Vasilescu. Cel care a dorit de fiecare dată să arate că vrea să îndrepte greșelile din trecut și că sub coordonarea sa se întâmplă doar lucruri bune. Contactat pentru un punct de vedere vizavi de situația descrisă mai sus, Vasilescu s-a derobat de orice responsabilitate și a afirmat că nu s-a ocupat personal de achiziționarea noilor WC-uri, nici de instalarea lor. Cât despre modul în care sunt montate și durata lucrărilor, vicepreședintele CJ a spus că este vina meșterilor, dar și a fostului administrator Vladimir Brilinsky, care ar fi trebuit să se ocupe de acest aspect. 

În replică, fostul administrator de la Sarmizegetusa Regia, Vladimir Brilinsky, i-a transmis un mesaj lui Sorin Vasilescu, în care îi amintește că administrarea monumentului istoric nu constă doar în formalități goale de conținut. Ci și în munca de jos, care nu ar trebui neglijată. 

„Cetățeanul Vasilescu Adrian este incapabili să înțeleagă că administrarea Sarmizegetusei nu înseamnă numai simpozioane, protocoale, conferințe, discursuri  scrise de alții și citite de pe foaie, mese festive, ordine stupide date din birou și alte fițoșenii. Administrarea înseamnă gospodărire responsabilă, la fața locului, care începe cu lucruri aparent neînsemnate dar extrem de importante și uneori greu de rezolvat,  înseamnă munca de jos,  iar jos înseamnă și haznaua. Este inadmisibil să începi o lucrare pompieristic, cu hei-rupul să te împotmolești  o lună de zile pentru că nu ai idei și soluții iar rezultatul să fie promiscuitate. Mirosuri pestilențiale ca la Turdaș, Imagine grotescă a unui butoi în care plutesc dejecții  și deșertarea acestuia în pădure, într-o arie protejată. Această lucrare trebuia terminată în maxim două zile în care se puteau evita situații penibile și incompatibile cu un monument de o asemenea importanță. Un an de zile, de când au fost descărcate toaletele așazis ecologice, era un timp suficient de generos pentru găsirea unei soluții eficiente și rapide. Un an de zile,  pe toți, i-a durut în cot. Tocmai  bagatelizând și chiar disprețuind aceste lucruri neînsemnate,  în scurt timp,  ei au reușit să trimită un om la moarte și să umple Sarmizegetusa de rahat.  În acest caz demiterea  celor vinovați  este un lucru mult prea blând”, a spus Brilinsky, plecat de pe postul de administrator din iunie 2019. 

Montarea noilor toalete a fost prinsă într-un proiect prin care s-a prevăzut și construirea unor adăposturi pentru turiști, dar și alte lucrări necesare în sit, pentru toate acestea fiind alocată o sumă de 190.000 de lei. 

„Costul estimativ al investiţiilor – amplasare toalete ecologice, adăposturi provizorii pentru vizitatori, montarea a două panouri fotovoltaice, completarea cu pământ suprafeţelor erodate de ploi, montarea unor borne topografice şi realizarea unui sondaj geo-tehnic  se ridică la 190.000 lei fără TVA. Prețurile pentru achiziția toaletelor sunt următoarele: 2563,03 lei fără TVA pentru o toaletă simplă normală conform Achizitiei directe initiată din catalogul electronic SEAP cod DA21122087, respectiv de 7.226,89 lei fără TVA pentru  oaleta ecologică racordabilă pentru persoane cu dizabilități”, a informat CJ Hunedoara. 

 

 

Adauga comentariu