CFR, condamnată penal definitiv, pentru schilodirea unei persoane. Curtea de Apel Alba Iulia a redus amenda penală aplicată CFR de la 1,2 milioane de lei, la 75.000 de lei, după ce o femeie a fost călcată de tren, din vina Companiei

Decizia șoc a magistraților Curții de Apel Alba Iulia. Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a fost condamnată definitiv de Curtea de Apel Alba Iulia pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, după ce o femeie a fost mutilată de tren, în 2014, în halta Subcetate. Inițial, magistrații Judecătoriei Hațeg au condamnat Compania la plata unei amenzi penale în valoare de 1.200.000 de lei, dar judecătorii de la Curtea de Apel au redus cuantumul amenzii la suma de numai 75.000 de lei. Mai mult, deși magistrații Judecătoriei Hațeg au aplicat ca pedeapsă complementară publicarea timp de trei luni a sentinței în fiecare gară CFR, judecătorii de la Curtea de Apel au considerat că nu este necesar.  

14 septembrie 2014. O femeie a rămas fără o mână, doi tineri au ajuns la spital, iar alţi patru oameni au suferit răni mai puţin grave în urma unui accident feroviar petrecut în staţia CFR de la Subcetate (de lângă Haţeg). La vremea aceea, autorităţile în domeniu spuneau că vina a fost a victimelor, dar mărturiile călătorilor sugerau că de vină ar fi angajaţii căilor ferate. În acea noapte, şapte persoane aşteptau în staţia CFR de la Subcetate un tren personal care venea dinspre Petroşani şi mergea spre Călan, apoi Simeria. Trenul, care trebuia să gareze la linia 4, a întârziat câteva minute. Călătorii s-au postat pe un spaţiu îngust între liniile 3 şi 4, loc în care nu există deloc peron, ci doar un fel de mic trotuar amenajat cu dale. În aşteptarea trenului personal, călătorii s-au trezit că pe linia 3 trece în mare viteză un tren de marfă, deși spuneau, la vremea respectivă, că nici un anunț nu fusese făcut despre venirea acelui tren. În acel moment tocmai încetinea în staţie şi trenul de pe linia 4. Curenţii de aer formaţi între cele două trenuri i-au doborât pe toţi şase la pământ. Doi tineri de 18, respectiv 19 ani, au ajuns la spital. O femeie din Constanţa, care se întorcea dintr-un pelerinaj la mănăstirea Prislop, s-a ales cu mâna stângă zdrobită. Medicii au fost nevoiţi să i-o amputeze. Celelalte persoane rănite nu au necesitat spitalizare, după cum au decis medicii din Haţeg.

La peste trei ani de la acel moment, procurorii Parchetului General au scos la iveală detalii șocante și au trimis în judecată dosarul. Din probe a rezultat faptul că staţia CF Subcetate nu deţinea autorizaţie de funcţionare şi nu a luat măsuri specifice suplimentare de prevenire a producerii unor evenimente feroviare, funcţionând ilegal. Din cauza lipsei indicatoarelor de orientare, călătorii nu au văzut platforma pe care trebuiau să aştepte trenul, oprindu-se înainte de a ajunge la aceasta, între două linii de cale ferată.

Sursa foto: glasul-hd.ro

„Persoană vătămată, împreună cu alte şase persoane, a fost surprinsă de trecerea simultană a trenului de călători pe care îl aştepta pe o linie şi a unuia de marfă pe cealaltă linie, iar din cauza curenţilor de aer provocaţi, s-a dezechilibrat şi a căzut la pământ, cu braţul stâng peste firul din dreapta al unei linii, astfel încât roţile trenului i l-a amputat. De asemenea, ca urmare a trecerii trenului, alte două persoane au căzut la pământ, iar celelalte s-au dezechilibrat”, se arăta într-un comunicat emis de Parchetul General, în anul 2017.

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a fost trimisă în judecată pentru vătămare corporală din culpă. Dosarul a fost trimis la Judecătoria Haţeg, care a dat sentința în acest caz în luna martie. CFR a făcut apel, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia. 

„Prin Decizia penală nr. 633/2019 din 17 octombrie 2019 a Curții de Apel Alba Iulia, pronunțată în dosarul penal nr. 2174/240/2017, a fost admis apelul declarat de inculpata Compania Națională Căi Ferate CFR SA împotriva sentinței penale nr. 21/04.03.2019 a Judecătoriei Hațeg, instanța de apel dispunând reducerea pedepsei de la 1.200.000 lei amendă penală la 75.000 lei amendă penală înlăturarea pedepsei complementare prev. de art. 136 alin. 3 lit. f Cod penal, cu menținerea restului dispozițiilor sentinței apelate.

Menționăm că, prin sentința penală nr. 21/04.03.2019 a Judecătoriei Hațeg, Compania Națională de Căi Ferate „C.F.R." S.A. a fost condamnată pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă la 1.200.000 lei amendă (5.000 lei x 240 de zile amendă). De asemenea, instanța a aplicat inculpatei pedeapsa complementară a afișării în extras a hotărârii definitive de condamnare, respective a dispozitivului acesteia, în toate stațiile C.F.R. de pe teritoriul țării, pentru o perioadă de trei luni.

Compania Națională de Căi Ferate „C.F.R." S.A. a fost trimisă în judecată prin rechizitoriul procurorilor Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în care au reţinut ca situaţie de fapt că, la data de 14 septembrie 2014, în stația de cale ferată Subcetate, din județul Hunedoara, a avut loc un accident de trafic feroviar, în urma căruia unei persoane i-a fost amputat membrul superior stâng.

Din probatoriul administrat în dosar a reieșit că accidentul s-a produs ca urmare a lipsei indicatoarelor de orientare a călătorilor, care să permită identificarea peroanelor și a platformelor corespunzătoare fiecărei linii de cale ferată și pe care compania era obligată să le monteze .

Totodată, din probe a rezultat și faptul că stația CF Subcetate nu deținea autorizație de funcționare și nu a luat măsuri specifice suplimentare de prevenire a producerii unor evenimente feroviare, funcționând ilegal”, se arată într-un comunicat primit astăzi de „Ziar de Hunedoara”, de la Parchetul General.

Compania de Căii Ferate trebuie acum să plătească daune morale către femeia care a fost schilodită de tren. Peste 400.000 de euro.

 

Adauga comentariu