Centrul județului Hunedoara este sub cod galben de caniculă. Numărul apelurilor la 112 a crescut. Recomandările Serviciului Județean de Ambulanță pe timp de caniculă

Valul de caniculă care se află zilele aceastea în aproape întreaga Românie afectează și parte a județului Hunedoara. Centrul județului se află sub cod galben de caniculă până mâine, inclusiv, 

Valul de căldură va persista și se va intensifica îndeosebi în cursul zilelor de luni (12 august) și marți (13 august) în toate zonele de câmpie și de podiș, unde disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unităţi. Potrivit meteorologilor, temperaturile maxime, cu mult mai mari decât mediile climatologice specifice perioadei, se vor situa frecvent între 33 și 36 de grade, mai ridicate până spre 37...38 de grade, în sud-vestul țării, în vest, nord-vest și local în sud. Pe arii restrânse, nopţile vor fi tropicale (temperaturi minime ce nu vor coborî sub 20 de grade).

Canicula dă bătăi de cap și medicilor Serviciului Județean de Ambulanță Hunedoara, care au tot mai multe apeluri prin 112, de la oameni cărora li s-a făcut rău pe stradă. În Deva sunt așteptate, astăzi și mâine, temperaturi de 36-37 de grade.

Medicii recomandă ca, în perioadele cu temperaturi care depăşesc 37 de grade şi cu indice de temperatură-umezeală (ITU) peste pragul critic, oamenii să consume zilnic cel puţin doi litri de lichide, fără să aştepte să apară senzaţia de sete, respectiv un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute. De asemenea, trebuie să se consume cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.

„În această perioadă, este de evitat ieșitul afară între ora 11-17. Toată lumea trebuie să consume multă apă sau ceai, fructe și legume proaspete, dar să evite alcoolul, cafeaua, mâncările grase, prăjălile. Să fie îmbrăcați cu haine cât mai lejere, deschise la culoare, ochelari de soare, pălării”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului Județean de Ambulanță Hunedoara, medicul Călin Dumitrescu.

Pentru a limita efectele canciulei în locuinţe, ferestrele expuse la soare vor fi închise, iar jaluzelele sau draperii vor fi trase. De asemenea, pentru a reduce temperatura din casă este bine ca lumina artificială să fie menţinută la intensitate scăzută şi utilizată pentru perioade mai scurte, iar orice aparat electro-casnic de care nu este nevoie trebuie să fie închis.

Adauga comentariu