BREAKING NEWS. Decizia Tribunalului Alba în procesul BERBECEANU vs TARNU

Procesul dintre fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Alba Iulia, comisarul șef Traian Berbeceanu, și fostul șef al SRI Alba, Ioan Tarnu (foto jos), s-ar putea relua de la zero.
Astăzi, Tribunalul Alba, instanța care a judecat dosarul în apel, a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare. 

„Instanța a admis apelurile declarate de părțile din dosar împotriva sentinței civile a Judecătoriei Alba Iulia. Totodată, a anulat hotărârea atacată și a trimis cauza spre rejudecare. Decizia Tribunalului Alba nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare”, a declarat Sorina Cristorian, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Alba. 

Traian Berbeceanu l-a dat în judecată pe Ioan Tarnu, cerându-i despăgubiri morale în cuantum de 150.000 de lei, pentru afirmațiile mincinoase pe care le-a făcut la adresa sa, pe un post național de televiziune. Comisarul șef a spus că suma solicitată în instanță o va folosi pentru a le plăti burse unor studenți la Jurnalism. 

În luna mai 2018, Judecătoria Alba Iulia a dat sentința prin care a admis cererea lui Traian Berbeceanu și l-a obligat pe Tarnu să-i plătească comisarului suma de 20.000 de lei, cu titlul de despăgubiri.

Procesul a plecat de la un interviu dat de Tarnu, în septembrie 2017, pe postul Antena 3, în care fostul șef al SRI Alba a făcut anumite afirmaţii la adresa lui Berbeceanu. Afirmații pe care Berbeceanu le-a catalogat ca fiind „mincinoase, calomnioase şi defăimătoare”. Mai mult de atât, comisarul şef i-a cerut fostului şef al SRI Alba să le dezmintă, lucru care nu s-a întâmplat. Traian Berbeceanu şi-a exprimat atunci nemulţumirea că respectivele afirmaţii au fost preluate de mai multe publicaţii centrale şi locale, fără ca vreun jurnalist să îi solicite un punct de vedere.

„Îi solicit public să retracteze, prin intermediul aceloraşi posturi TV şi publicaţii, în termen de cinci zile, afirmaţiile mincinoase făcute la adresa mea, în caz contrar urmând să îl acţionez în judecată, să solicit daune morale şi plata acestora prin poprirea pensiei militare de care beneficiază. Banii astfel obţinuţi promit să îi folosesc pentru plata unor burse de studii pentru trei studenţi la Jurnalism (categoric vor ajunge), studenţi care se vor angaja ca, după absolvire, să respecte deontologia profesiei de ziarist“, scria, în 6 septembrie 2017, pe contul său de Facebook, Traian Berbeceanu. 

O săptămână mai târziu, acesta i-a trimis şi o notificare fostului şef al SRI Alba, în care îi transmitea acestuia că a lansat în spaţiul public „aspecte neadevărate“ cu privire la persoana sa şi „afirmaţii mincinoase“ de natură să îi afecteze „în mod grav reputaţia şi dreptul la imagine“. Tarnu nu a dezminţit cele afirmate în interviu, prin urmare Berbeceanu l-a dat în judecată. 

Sursa foto principală: adevarul.ro

Adauga comentariu