BREAKING NEWS. Agenția Națională de Integritate l-a declarat pe Răzvan Mareș în conflict de interese administrativ, după excursia de la Madrid

Agenția Națională de Integritate susține că fostul viceprimar al municipiului Deva, Răzvan Mareș, a fost în conflict de interese administrativ atunci când a participat la deliberarea și adoptarea a patru hotărâri de Consiliu Local pentru încheierea a două contracte între municipalitate și clubul Autobergamo. Primăria Deva a făcut plângere la Agenția Națională de Integritate - după o excursie la Madrid a fostului viceprimar al Devei Răzvan Mareș - în care l-a acuzat pe acesta de conflict de interese.

„În calitate de consilier local (mandatul 2016 – 2020), a participat la deliberarea și adoptarea a patru Hotărâri ale Consiliului Local, în baza cărora între municipiul Deva și Asociația Fotbal Club Autobergamo au fost încheiate două Contracte de finanțare nerambursabilă în data de 26 mai 2017, în valoare de 500.000 lei, respectiv în data de 31 mai 2018, în valoare de 450.000 lei. Ulterior încheierii contractului de finanțare nerambursabilă din data de 26 mai 2017, persoana evaluată a făcut parte din delegația asociației, care a efectuat o deplasare la Madrid, pentru a susține echipa FC Autobergamo în timpul unui meci de fotbal. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70 din Legea nr. 161/2003, coroborat cu art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, precum și dispozițiile art. 75, lit. e) din Legea nr. 393/2004, în vigoare pentru perioada supusă evaluării”, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale de Integritate.

Totul a plecat din anul 2017, atunci când 20 de juniori de la clubul Autobergamo trebuiau să meargă la Madrid pentru un meci de fotbal. Deși în deconturi apar toți cei 20 de copii, în realitate, au mers doar 15.

„Echipa Autobergamo Deva, pe atunci campioana României, a jucat în perioada 22-27 noiembrie 2017 turneul Elite Round-ul UEFA Futsal Cup, un fel de Liga Campionilor la futsal. Calificată printre cele mai bune 16 echipe ale Europei, Autobergamo a prezentat Primăriei Deva, spre decontare cheltuieli de transport, un tabel cu 20 de persoane care urmau să plece în Spania cu avionul pe ruta Sibiu – München – Madrid. Printre sportivi se aflau juniorii: Zabar Kovacs, Toader Mihnea, Andrei Grosu, Pieptea Bogdan Alin şi Boglea Sergiu Ioan. În paralel, agenţia de turism care a procurat biletele a primit alt tabel din care lipseau cei cinci copii, locurile lor fiind luate de: 1. Răzvan Mareş – viceprimar al Devei. 2. Ionel Docolina – coleg de partid cu Mareş, preşedinte PSRo Călan, antreprenorul care a vândut Primăriei Deva o maşină defectă şi care a primit în „epoca” lui Mareş (scurtă, ce-i drept) lucrări prin încredinţare directă („cu dedicaţie”) de la Primărie. 3. Ovidiu Ilie Furdui – primarul comunei Crişcior. 4. Mariana Truţă – despre care nu avem informaţii, ci doar bârfe pe care nu le trecem aici. 5. Kovacs Eduard Daniel – angajat al Primăriei Deva”, scria anchetadehunedoara.ro.

Datele reale, aflate abia în luna martie 2019

La începutul lunii martie 2019, Primăria Deva a cerut documentele cu privire la deplasarea la Madrid agenției de turism, după ce, în prealabil, le primise și de la patronul clubului Autobergamo. Două seturi de documente, de la două surse, cu date diferite. Pe documentele de la Autobergamo figurau 20 de juniori participanți la deplasare, pe datele agenției de turism doar 15, plus cei cinci: Răzvan Mareș, Ionel Docolina, Ovidiu Furdui, Mariana Truță și Kovacs Eduard Daniel.

Răzvan Mareș, unul dintre cei care a participat la această deplasare, a fost și unul dintre consilierii locali care a votat pentru proiectul prin care clubul Autobergamo a primit finanțare nerambursabilă în valoare de 500.000 de lei. Bani din care s-a plătit excursia la Madrid. Acum, Primăria Deva a făcut plângere către Agenția Națională de Integritate.

Răzvan Mareş susţinea că a făcut deplasarea la invitaţia oficialilor UEFA, însă n-a putut prezenta o adresă a Federaţiei şi nici la Primăria Deva nu a ajuns vreodată un astfel de document, scrie anchetadehunedoara.ro.

„N-am invitaţie care să-mi fie adresată mie personal. Când au fost reprezentanţii UEFA aici (la Deva), am stat de vorbă – nu ştiu numele să ţi-l spun, cum îl chema pe reprezentantul UEFA – şi ne-a spus, după calificare, că turneul va fi la Madrid şi să participe şi cineva din cadrul administraţiei publice locale. Inclusiv la una dintre mesele de acolo (de la Madrid, n.red.), reprezentanţii administraţiilor locale au participat la acea masă. Probabil, există o invitaţie la club”, susţinea fostul viceprimar Răzvan Mareş, pentru anchetadehunedoara.ro.

Patronul clubului Autobergamo, Doru Popa, contactat de sursa mai sus citată, nu vrea să discute subiectul, dar recunoaşte indirect că nu a existat nicio invitaţie. „Copiii au avut un program foarte încărcat la şcoală şi a trebuit să facem o modificare în ultimele 24 de ore în tabele, altfel riscam să pierdem locurile acela”, spune Doru Popa. (Tabelele reale n-au fost depuse niciodată ulterior la Primărie.) Aşadar, nu invitaţia UEFA a produs excluderea celor cinci copii, ci şcoala. Cinci sportivi de performanţă ratează un turneu din categoria „o dată în viaţă”, numai de dragul şcolii care nu putea funcţiona o săptămână fără ei. 

Adauga comentariu