Bombă în Justiție. Fostul președinte al CJ Hunedoara Mircea MOLOȚ scapă de acuzațiile din dosarul de corupție, deschis în 2015. Procurorii DNA au dispus clasarea cauzei

Fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Hunedoara Mircea Moloț scapă de acuzațiile dintr-un dosar de corupție. Procurorii DNA au dispus clasarea cauzei, după cinci ani de la începerea urmăririi penale. 

În 2015, Mircea Moloț și trei subordonați de-ai săi de la CJ Hunedoara au fost acuzați de abuz în serviciu, pentru că ar fi acordat ilegal bani unor primării din județ. Conform rechizitoriului, senatorul Carmen Hărău, pe atunci deputat, i-ar fi solicitat fostului șef al administrației județene să acorde 500.000 de lei Primăriei Municipiului Hunedoara, spunând că primăria are datorii către firmele soțului ei. 

„În fapt, s-a reţinut că în cursul anului 2013, deputatul Carmen Hărău a discutat cu preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, în biroul acestuia, imediat după ce s-a efectuat o rectificare a bugetului României, în urma căreia judeţului Hunedoara i s-a alocat suma de 9,5 miloane de lei. Carmen Hărău i-a solicitat lui Mircea Moloţ să direcţioneze 500.000 de lei către Primăria Municipiului Hunedoara, menţionând că primăria are datorii către firmele administrate de soţul dânsei, arătând în acelaşi timp că această sumă de bani, în urma rectificării, fiind obţinută ca urmare a eforturilor sale în cadrul comisiei de Buget Finanţe. Întrucât alocarea bugetară avea ca destinaţie anumite programe de dezvoltare locală, iar Municipiul Hunedoara nu avea în desfăşurare un asemenea program nu s-a putut aloca această sumă. În urma demersurilor efectuate de către Carmen Hărău, preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, a iniţiat o Hotărâre de CJ prin care se aloca suma de 500.000 lei Primăriei Municipiului Hunedoara din fondul de rezervă aflat la dispoziţia preşedintelui CJ, cu ocazia rectificării bugetare efectuată în luna octombrie 2014”, se menționează în dosar. 

În acest context, Mircea Moloț a inițiat o Hotărâre de CJ prin care, din fondul de rezervă a fost alocată suma de 1.237.000 de lei următoarelor primării: Hunedoara - 500.000 de lei, Balșa - 50.000 de lei, Bătrâna - 50.000 de lei, Blăjeni - 50.000 de lei, Bucureșci - 50.000 de lei, Bunila - 18.000 de lei, General Berthelot - 50.000 de lei, Ilia - 100.000 de lei, Pui - 80.000 de lei, Romos - 30.000 de lei, Rîu de Mori - 80.000 de lei, Sarmizegetusa - 50.000 de lei, Șoimuș - 100.000 de lei, Toplița - 50.000 de lei, Turdaș - 9.000 de lei. Sumele au fost acordate pentru ca primăriile să-și achite arieratele. 

Tot în rechizitoriul procurorilor se precizează că, în urma unui control al Curții de Conturi s-ar fi constatat că primăriile nu aveau arierate declarate la momentul în care au fost alocați banii, iar sumele au fost cheltuite pentru plata unor facturi emise ulterior. 

Procurorii au mai arătat că, deși banii au fost alocați din fondul de rezervă, nici în referatul de specialitate și nici în nota de fundamentare a HCJ nu s-a făcut referire la situațiile de extremă dificultate, care ar fi justificat acordarea acelor sume primăriilor.

Hotărârea a fost aprobată de consilierii județeni. 

În cadrul urmăririi penale, toți primarii care au beneficiat de sumele alocate prin Hotărârea menționată au fost audiați în calitate de martori. Aceștia au declarat că au probleme financiare și că au solicitat constant sprijin din partea CJ Hunedoara. Și fostul vicepreședinte al CJ Hunedoara, Tiberiu Balint, a depus mărturie în dosar. Acesta a spus că din punctul său de vedere sumele au fost alocate în baza cererilor venite de la primării, iar despre modul în care banii au fost cheltuiți acesta nu s-a pronunțat. 

În data de 3 septembrie 2019, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus clasarea cauzei în care Mircea Moloț, Daniel Dan și Luminița Adriana Vasiliu au fost acuzați de abuz în serviciu, iar Lorita Amalia Băbuț de complicitate la abuz în serviciu. Cei trei angajați ai CJ Hunedoara au fost puși sub urmărire penală pentru că au semnat Hotărârea prin care au fost alocați banii către primării, fără să verifice legalitatea și oportunitatea acesteea. 

Dispoziția de clasare s-a dat în baza art. 315, alin 1, lit. b, CPP raportat la art. 16, lit. b, teza I CPP, se precizează în Ordonanța procurorilor (foto document sus). Conform articolelor de lege menționate, „nu se poate pune în mișcare acțiunea penală sau aceasta nu mai poate fi exercitată întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”. 

Adauga comentariu