Autoritățile din sănătate au schimbat regula de testare pentru Covid-19. DSP Hunedoara: „Sunt testați doar cei care prezintă simptome”

În ultimele zile, cadrele medicale de la spitalele din județ s-au plâns că Direcția de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara refuză să le recolteze probe pentru testul pentru Covid-19. Asta, deși au intrat în contact direct cu pacienți infectați cu acest virus, iar de la declanșarea epidemiei, regula era să fie testați toți „contacții”. Între timp, această regulă se pare că s-a schimbat.

„Există o procedură foarte clară, în sensul în care, dacă ești asimptomatic, nu se testează, chiar dacă ești contactul direct al unei persoane pozitive (n. r. diagnosticate cu Covid-19). Dacă ești contact direct te autoizolezi. Suni la noi, la call center-ul de la DSP, sunt numerele pe site. Persoanele care sună sunt luate în evidență, sunt colegii noștri care lucrează non-stop acolo. De la momentul izolării se stă două săptămâni. Dacă în perioada aceasta apar simptome, atunci trebuie să sune la 112 și vor veni cei de la Ambulanță și vor lua teste”, a explicat Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.

Acesta a mai explicat că refuzul de a recolta probe de la asimptomatici este și din cauză că nu există un număr suficient de teste, dar și de aparate pentru determinarea virusului Covid-19. 

„Situația la noi în județ este un pic dificilă, pentru că noi nu avem aparat care să facă depistarea, noi trebuie să trimitem testele la Timișoara și la Cluj. Au făcut demersuri și Prefectura, Consiliul Județean, Primăria Deva să finanțeze și zilele acestea va veni un aparat, dar va avea și acela un număr limitat de teste care va putea să le facă. Dar va fi bine că se va face testarea aici, local, și nu vom mai depinde de alții. Deocamdată, procedura este următoarea: dacă nu ai simptome, nu e nicio problemă. Acum, inclusiv testele acelea sunt costisitoare și dacă nu ai probleme, la ce să mai faci test”, a conchis directorul DSP Hunedoara. 

Decizia autorităților din sănătate de a testa doar persoanele care prezintă simptome este în contradicție cu recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, care susține că doar prin testarea în masă a populației poate fi întrerupt lanțul de transmitere a bolii.

Pe lângă asta, regula anunțată de DSP Hunedoara nu a fost respectată în toate cazurile de reprezentanții statului român. La Suceava, spre exemplu, a ieșit la iveală faptul că baronii locali au beneficiat de testare discreționară, deși nu prezentau simptome. Ceea ce a stârnit revolta oamenilor dar și a cadrelor medicale, sechestrate în spital. În plus, epidemiologii sunt de părere că infecția cu noul coronavirus poate fi tratată mai ușor dacă este depistată la un stadiu incipient.

 

Adauga comentariu