ALERTĂ. Țânțarul tigru asiatic, specie purtătoare a peste 20 de virusuri, prezent în România. DSP Hunedoara a transmis primăriilor să facă dezinsecție și salubrizarea teritoriului

Institutul Național de Sănătate Publică a transmis o informare către toate Direcțiile de Sănătate Publică ădin România privind prezența speciei de țânțari Aedes albopictus, cunoscut populației drept „țânțarul tigur asiatic”, care este purtător al unor boli tropicale extrem de periculoase. 

„Prin adresa nr. 1373/12.09.2019 Institutul National de Sanatate Publica si inregistrata la DSP Hunedoara cu nr.8590/13.09.2019, acesta ne informeaza ca pe teritoriul Romaniei au fost semnalate prezenta mai multor specii de tantari :

-Specia Culex pipiens – specie care este implicata in transmiterea virusului West Nile.

-Specia de tantari Aedes albopictus, specie puternic invaziva, diurnă”, se arată într-un comunicat de presă emis de DSP Hunedoara.

Țânțarul tigru asiatic este originar din zonele temperate și tropicale ale Asiei și a ajuns, în ultimii ani, și în Europa, fiind semnalat inclusiv în București. Această specie este considerată ca fiind specia cu cea mai mare capacitate invazivă și, potrivit specialiștilor de la Institutul Cantacuzino, poate fi purtătoarea a peste 20 de specii de virusuri, printre care febra oaselor rupte (Denga), febra virală Chikungunya şi meningita West Nile, afecțiune care a omorât, în 2016, în țara noastră, 19 persoane, dintre cele 93 la care a fost diagnosticată.

Potrivit specialiștilor, deși este de talie mică (0,5 cm), țânțarul tigru asiatic este foarte agresiv și nu este deranjat de căldură sau lumină, având activitate diurnă. Perioada de activitate a acestei specii este iunie – octombrie, cu un maxim al densității în lunile august – septembrie, în care sunt necesare măsuri suplimentare de protecție.

„Specialiştii de la INSP recomandă evitarea, pe cât posibil, a zonelor infestate cu tantari. Dacă totuşi ieşim în parc sau în spaţii deschise, este bine să purtăm haine de culori deschise care să protejeze braţele şi picioarele. Culoarea deschisă ajută prin contrast la identificarea uşoară a tantarilor. Se recomandă, de asemenea, purtarea pantalonilor lungi. Se recomandă purtarea de tricouri, bluze sau cămăşi cu mâneci lungi. Este indicat ca încălţămintea să nu fie prevăzută cu decupaje.Se recomandă aplicarea repetată la 1-3 ore a unui spray repelent pentru insecte pe pielea expusă (mâini, braţe, antebraţe, ceafă) sau a unui insecticid pe pantaloni, manşete, ciorapi şi pe mâneci. In sezonul 2018 in Romania, in perioada 2.05.2018-6.09.2018 s-au inregistrat 166 cazuri de infectie cu virusul West Nile. S-au inregistrat 17 decese (6 decese in Bucuresti, 3 in jud Iasi, 2 in jud Olt si cate 1 deces in judetele GL, CV, DB, CT, DJ si TR). Datorita conditiilor meteorologice favorabile un număr mare de persoane isi petrec zilele libere în natură, la iarbă verde, considerăm util să transmitem către populaţia judetului recomandări pentru a preveni înţepăturile de tantari şi consecinţele neplăcute şi uneori grave ale acestora”, se arată în comunicatul DSP Hunedoara.

Febra West Nile este o boala produsa de virusul West Nile. Principala cale de transmitere a acestei infectii la om este prin intepatura de tantar. Tantarii se infecteaza in urma hranirii cu sange de la o pasare infectata. Odata infectat (cu virusul West Nile) tantarul ramane asa toata viata si are potentialul de a transmite virusul la orice gazda vertebrata pe care o musca pentru a se hrani. Omul este numai gazda accidentala in acest ciclu.Perioada de incubatie a infectiei cu virus West Nile la om este cuprinsa intre 3-15 zile dupa intepatura unui tantar infectat. Cele mai multe cazuri sunt asimptomatice.

In 15-20% dintre cazuri sunt raportate simptome similare unei gripe usoare, in general caracterizate prin debut brusc cu febra, cefalee, mialgii, stare de rau, anorexie, greturi si varsaturi.

O mica parte dintre pacienti pot prezenta fenomene eruptive cutanate: eritem maculopapular sau morbiliform care intereseaza gatul, trunchiul, bratele sau membrele inferioare. Boala poate dura intre 2-5 zile. In mai putin de 1% dintre cazuri pot aparea simptome neurologice ca meningita, meningoencefalita sau mielita in general asociate cu febra. Pacientii care dezvolta simptome neurologice sunt in general impartiti in trei categorii: meningita West Nile (WNM), encefalita West Nile (WNE) si paralizie acuta flasca (WNP).

Recuperarea dupa boala este completa, mai rapida la copii decat la adulti de cele mai multe ori insotita de slabiciune si mialgii pe termen lung- aproximativ 1 an de la debutul simptomelor. Sechele permanente nu au fost descrise.

Varsta inaintata este cel mai important factor de risc pentru formele severe de boala neurologica dupa infectie, riscul creste semnificativ in randul persoanelor peste 50 de ani. Comparativ cu adultii, copii infectati cu virus West Nile au durata spitalizarii mai scurta, mai putine simptome neurologice si o mai buna revenire dupa boala, iar mortalitatea este mai mica.

Nu exista un tratament specific al acestei boli si nici un vaccin care sa o previna, utilizarea repelentelor si a imbracamintei adecvate pentru a impiedica muscatura de tantar sunt principalele masuri de prevenire a imbolnavirii. Pentru cazurile severe pacientii spitalizati primesc tratament simptomatic (antialgice) si suportiv (cum ar fi perfuzii).

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara a transmis tuturor primariilor de pe teritoriul judetului masurile pe care trebuie sa le adopte pentru a impiedica dezvoltarea tantarilor , vectori ce pot transmite infectia cu virus West Nile:

 • actiuni de dezinsectie,
 • amenajarea zonelor limitrofe bogate in vegetatie,
 • asanarea suprafetelor acoperite de luciu de apa
 • salubrizarea teritoriului, intensificarea ritmului de ridicare a deseurilor menajere.

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara recomandă, pentru prevenirea apariţiei unor cazuri de meningite/meningo-enecefalite datorate virusului West Nile transmis de ţânţari, următoarele:

 • evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
 • evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape
 • stătătoare etc.);
 • utilizarea substanţelor chimice repelente de ţanţari;
 • asigurarea măsurilor de desecare a bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor;
 • îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer;
 • prezentarea de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical, daca identificati urmatoarele semne si simptome: febră ridicată, durere de cap intensă, vărsături, erupţii cutanate, oboseală cronică, slăbiciune musculară”

Adauga comentariu