Acuzații grave ale președintelui Obștei Agricole Măcrișul, în cazul pădurii de la Certej, care urmează să fie defrișată: „Domnul prefect nu cunoaște realitatea”. Oamenii își vor înapoi pădurea pe care Eldorado Gold vrea să o pună la pământ

Scandalul pădurii de la Certej, care urmează să fie defrișată pentru a face loc minei de aur a canadienilor de la Eldorado Gold, ia amploare. În urmă cu câteva zile, „Ziar de Hunedoara” vă prezenta că pădurea nu poate fi scoasă din fondul forestier, întrucât se află în litigiu. 

Atunci, președintele Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Hunedoara, care este prefectul județului, Fabius Kiszely, admitea că este un proces pe rolul instanței, dar susținea că acesta nu se referă efectiv la pădure, ci la modul în care vor fi eliberate titlurile de proprietate, adică individual ori asociativ.

„Acolo s-au făcut retrocedări după Legea 1, s-au făcut individual, că așa spunea legea la vremea respectivă. După ce au apărut celelalte legii ale fondului funciar, nu am mai putut să îi dau după acea lege, că e composesorat. Și atunci, pot să le dau membrilor composesori, adică în devălmășie, împreună, la toată lumea. Ei vor individual, pentru că dacă le dau la comun, nu mai pot să vândă după aceea. Anomalia asta, care recunosc și eu că este o anomalie, se rezolvă în instanță, prin hotărâre judecătorească. Obiectul procesului e fondul problemei. Și dacă va fi să le retrocedez, le retrocedez din rezervă, dacă se pune problema. Procesul e pe eliberarea de titluri. Dacă instanța le dă dreptate oamenilor, atunci trebuie să le dau titluri individual, dacă le dă dreptate, dar mă îndoiesc. Eu o să trebuiască să le dau pădure oamenilor, din rezervă, din ce o fi... Dar nu eu, Comisia Locală, eu doar validez ce spune Comisia Locală”, declara Fabius Kiszely. 

 Președintele Obștei Agricole Măcrișul, Sorin Steolea, reacționează, după această declarație. Acesta a contactat „Ziar de Hunedoara” și ne-a pus la dispoziție mai multe documente, pe care le vom face publice zilele viitoare, dar și un drept la replică, pe care îl prezentăm, mai jos, în integralitate.

Dreptul la replică a fost transmis atât către ziardehunedoara.ro, cât și Prefecturii Hunedoara. Președintele Obștei Agricole Măcrișul susține că prefectul nu cunoaște realitatea în acest caz.

„În data de 19.11.2018, am citit un interviu al domnului Prefect al județului Hunedoara în ziardehunedoara.ro, unde am constatat că domnul prefect nu cunoaște realitatea despre Asociația Măcrișul, așa că dreptul la replică este absolut necesar, atât pentru membrii asociației, cât și pentru opinia publică. Transmitem o mică parte din documentele asociației, atât domnului Prefect, cât și pentru ziardehunedoara.ro, documente din care reiese foarte clar că domnul primar Cimpean Petru nu a dorit niciodată restituirea terenului asociației, 201,4 ha, către membrii de drept ai asociației, și a propus validări în baza cărora s-au eliberat titluri de proprietate pe amplasamentul asociației, deși era pe rol un proces la Judecătoria Deva, dosar 2988/221/2010. Mai mult, la două luni după ce a început procesul, Primăria Certej a obținut un titlu de proprietate pentru 57,9 ha pe terenul asociației. Vă întreb, domnule Prefect, dacă Comisia Județeană și cea Locală a respectat legea. Mai ales că sunt numeroase adrese către Comisia Județeană, Comisia Locală și Ocolul Silvic, ca până la soluționarea dosarului 2988/221/2010 să nu mai elibereze titluri pe amplasamentul asociației (adresa 1448/16/02.2010, 2672/mart.2010, 2566/24.11.2009, 361/05.02.2010, 817/12.05.2010 etc). 

Domnule prefect, ați menționat că membrii asociației vor terenul numai individual. TOTAL FALS. Dacă citiți adresele nr. 1918/20.06.2013, 577/23.01.2012, 2020/06.03.2012, veți observa că solicitarea a fost făcută sub formă individuală sau asociativă, cum permite legea. De altfel, domnul Zepa Octavian a fost de două ori la întâlnire cu membrii asociației și o dată la Primăria Certej, și a explicat că acest teren nu poate fi restituit decât sub formă asociativă. Mai mult, 10 membri ai asociației au fost în instanță pentru retrocedarea individuală, iar acțiunea a fost respinsă, unde se specifică de instanță că îndreptățită la reconstituire este forma asociativă (a se vedea sentința civilă 2536/2016, dosar 8897/221/2015). (...)”, se arată în document.

Mai mult, acesta susține că acțiunea de la Judecătoria Deva are ca obiect restituirea acelei păduri, pe care acum Guvernul se pregătește să o scoată din fondul forestier, pentru ca Eldorado Gold să poată demara proiectul aurifer.

„În concluzie, domnule Prefect, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, vă rugăm să ne sprijiniți pentru obținerea terenului asociației care ni se cuvine de drept, pe vechiul amplasament care a fost ocupat abuziv (în anul 2010, era aproape în totalitate liber, doar 14 ha erau ocupate din amplasament), iar prin pârghiile legale pe care le aveți la dispoziție să-i determinați să întocmească documentele corect și să fie complete (să nu lipsească ca și până acum) pentru retrocedarea terenului forestier Asociației Măcrișul sub formă asociativă, pe vechiul amplasament al asociației. De asemenea, domnule Prefect, dumneavoastră puteți anula titlul de proprietate al Primăriei, iar cele 57,9 ha să fie restituite asociației căreia îi aparține acest teren, în felul acesta s-ar face dreptate. 

Vă rugăm ca până la soluționarea dosarului nr. 3067/221/2017, de la Judecătoria Deva, să nu mai eliberați titluri de proprietate pe vechiul amplasament al asociației, compus din parcelele silvice: 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, zăna Măcrișu-Hondol, și să sprijiniți membrii asociației să obțină terenul forestier ce li se cuvine de drept pe vechiul amplasament, deoarece acest teren este aproape de sat, are drum de acces și rampă de lemn, iar în cazul în care Deva Gold nu ar demera proiectul minier, acest teren ne-ar fi demare folos”, se mai arată în dreptul la replică.

Citește și: EXCLUSIV. Pădurea de la Certej, care urmează să fie defrișată de canadienii de la Eldorado, este obiectul unui litigiu în instanță și NU poate fi scoasă din fondul forestier. Procesul se judecă la Judecătoria Deva

Adauga comentariu