Accident de muncă grav la Orăștie. Un bărbat a murit, după ce a căzut de pe schelă

Un accident de muncă grav s-a produs ieri la Orăștie. Un bărbat de 40 de ani a căzut de pe schelă, în timp ce executa lucrări la fațada unui bloc. Trecătorii l-au văzut pe muncitorul căzut pe caldarâm și au anunțat serviciile de prim-ajutor. 

„Bărbatul a fost găsit de echipajul de la Ambulanță în stare de inconștiență, fiind căzut pe asfalt. Bărbatul nu a putut fi identificat, colegii mei l-au dus la spitalul din Orăștie, unde a fost predat cu identitate necunoscută. S-a presupus că a căzut de la înălțime. Avea mai multe traumatisme craniene, cu posibilă fractură craniană, traumatism toracic cu fracturi costale, traumatisme de membre inferioare și membre superioare”, a declarat medicul Călin Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara. În cursul zilei de ieri, bărbatul a fost transferat de la spitalul din Orăștie la UPU Deva, unde a decedat.

Polițiștii au deschis dosare penal pentru a elucida circumstanțele în care a decedat bărbatul. 

„Inițial s-a deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, după decesul bărbatului fapta fiind încadrată la ucidere din culpă. Din primele cercetări, se pare că acesta presta activități fără a îndeplini condițiile legale stabilite de legislația muncii”, a precizat comisarul Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Deși concluziile duc la faptul că bărbatul muncea la „negru”, inspectorii în muncă nu au reușit să verifice acest aspect. Accidentul de muncă a fost anunțat doar telefonic la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara, spune reprezenatntul instituției. 

„Nu avem comunicare oficială, ci doar prin telefon. Am fost anunțați că Lingurar Claudiu, de 40 de ani, a căzut de pe o schelă, de la blocul 2, de pe strada Armatei din Orăștie, de la o înălțime de aproximativ 8 metri. Angajatorul susține că era prima lui zi de muncă. Verificăm modul de angajare, pe parcursul anchetei vom vedea ce declară și colegii lui. La o primă vedere el nu purta echipament individual de protecție, iar schela era neconformă, nu corespundea normelor de securitate și sănătate în muncă. Urmează să vedem dacă bărbatul muncea cu forme legale și dacă într-adevăr schela nu era corespunzătoare”, a declarat Sorin Istrate, purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara. 

Lingurar Claudiu muncea la anvelorparea unei fațade de de bloc, din Orăștie, lucrarea fiind finanțată din fonduri europene, printr-un proiect edilitar. Contractul de lucrări aparține firmei MEGA TRUST din Deva, au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Orăștie. 

 

Adauga comentariu